Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), 2016-20 döneminde dengelenen küresel silah satışlarının aksine, Ortadoğu'nun silah transferlerinde önceki beş yıla kıyasla çarpıcı bir artış gördüğünü ortaya çıkardı.

SIPRI, artışın "Körfez bölgesindeki çok sayıda ülke arasındaki bölgesel stratejik rekabeti" yansıttığını söyledi.

EN BÜYÜK İTHALATÇI ARABİSTAN

Rapordaki dönemin başlangıcından bu yana Yemen'de askeri koalisyona liderlik eden ve bölgesel rakibi İran'la giderek daha fazla ilgilenmeye başlayan Suudi Arabistan, silah ithalatında yüzde 61'lik bir artış gördü. 

Suudi Arabistan, 2018 ile 2019 arasında dünyanın en büyük üçüncü askeri harcaması olmaktan beşinci sıraya düşerken, dünyanın en büyük silah ithalatçısı olmaya devam ediyor.

MISIR’DAN DOĞU AKDENİZ HAMLESİ

Grup, silah alımlarında yüzde 136 artışla Mısır'ın, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları konusunda Türkiye ile anlaşmazlıklar yaşadığını ve "deniz kuvvetlerine yoğun yatırım yaptığını" kaydetti.

2016-20 döneminde Orta Doğu'da silah ithalatındaki en büyük artış, yüzde 361 artışla Katar oldu. 

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, Ocak ayında Katar'a yönelik üç buçuk yıllık ablukayı sona erdirerek tam diplomatik, ticaret ve seyahat bağlarını yeniden sağladı. 

Cezayir ise, silah ithalatını 2011-15'e kıyasla yüzde 64 artırdı. 

Bu arada SIPRI, Orta Doğu'da silah ithalatında düşüş gören birkaç silah alıcısı ülkenin muhtemelen ABD ile durdurulan veya askıya alınan anlaşmalardan kaynaklandığını söyledi.

YÜZDE 76’YI OLUŞTURAN 5 ÜLKE

SIPRI, ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin'in en büyük beş silah tedarikçisi olduğunu ve küresel silah ihracatının toplam hacminin yüzde 76'sını oluşturduğunu buldu. 

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin birlikte dünyanın askeri harcamalarının yarısından fazlasını karşılamaya devam ediyor.


(Middle East Eye, Çeviri:polemikhaber)