İnsan hakları grubunun bir raporuna göre, İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan dünya çapında rapor edilen 483 infazın yüzde 88'ini oluşturdu.

‘’ÜRPERTİCİ BİR ISRAR’’

Örgüt, dünyadaki çoğu insanın hayatını ölümcül bir virüsten kurtarmaya odaklanırken, infazcı ülkeleri "acımasız ve tüyler ürpertici bir ısrar" sergilemekle suçluyor. 

Küresel toplam, on yılın en düşük seviyesindeydi, ancak listeye Çin dahil değildi. 

Çin'in her yıl binlerce kişiyi infaz ettiğine inanılıyor, ancak ölüm cezasının kullanımına ilişkin veriler bir devlet sırrı. Kuzey Kore ve Vietnam'daki gizlilik, bu iki ülkeden gelen raporları doğrulamayı imkansız hale getirdi.

YÜZDE 300’LÜK ARTIŞ

Uluslararası Af Örgütü yıllık raporunda, 2020 yılında 18 ülkede bildirilen 483 infazın, 2019'daki 657 infazına kıyasla yüzde 26 düşüş ve 2015'teki bin 634 infaz zirvesinden yüzde 70 düşüş gösterdiğini söyledi.

Orta Doğu'da, toplam sayı 2019'da 579'dan 2020'de 437'ye düştü. Bu, büyük ölçüde Suudi Arabistan'da kaydedilen infazlarda yüzde 85'lik düşüş ve Irak'ta gerçekleştirilen yüzde 50'lik düşüşten kaynaklanıyordu. 

Bununla birlikte rapor, Mısır'da yüzde 300'lük bir artışla düşüşlerin gölgede kaldığını, 107 kişiyi öldürdüğünü ve dünyanın üçüncü en çok idam gerçekleşen ülke olduğunu söylüyor.

‘’SİYASİ BASKI SİLAHI’’

En az 246 infaz gerçekleştiren İran, küresel olarak Çin'in ardından ikinci sırada kaldı. 

Af Örgütü, İranlı yetkililerin muhaliflere, protestoculara ve etnik azınlık gruplarının üyelerine karşı ölüm cezasını giderek artan bir şekilde "siyasi baskı silahı" olarak kullandığını söyledi.

Af Örgütü, Katar'ı 20 yıldır ilk infazını gerçekleştirerek "endişe verici bir geri adım" atmakla suçladı. 

Geçen Mayıs ayında cinayetten suçlu bulunan Nepalli bir adam kurşuna dizilmişti. Suudi Arabistan'daki bir hükümet organı, oradaki infazlardaki keskin düşüşü kısmen "uyuşturucuyla ilgili suçlarda ölüm cezasına ilişkin bir moratoryuma" bağladı.


(Çeviri:polemikhaber)