Uzakdoğu ülkesinin başkanı için hazırlanan karşılama, iki ülke arasındaki gergin bağları ve Biden ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki kişisel hoşnutsuzluğu yansıtan, ABD başkanının alçakgönüllü bir resepsiyon aldığı Haziran ayında Joe Biden'a verilenle tam bir tezat oluşturuyor.

YILLARDIR SÜREN YAKINLAŞMA

Ancak Xi Jinping'in bunun yerine Pekin ve Riyad arasındaki bağları pekiştirmeyi ve Washington'la bağlar kopmaya devam ederken Çin'in Suudi Arabistan'ın müttefiki imajını güçlendirmesi bekleniyor. Çin ve Suudi Arabistan yirmi yıldan fazla bir süredir yakınlaşıyor, ancak Prens Muhammed 2016'dan itibaren krallıkta güçlendikçe bağlar derinleşti. Riyad, Çin'in Uygur Müslüman azınlığına yönelik muamelesini ve Hong Kong'un acımasız ulusal güvenlik yasasını savunarak, önemli insan hakları konularında ABD ile arasını açtı.

‘ÇİN ARTIK DAHA STRATEJİK’

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, Washington'ın Ortadoğu'dan uzaklaşmasıyla aynı anda ilerledi. Harvard Belfer Center Orta Doğu Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Mohammed Alyahya, “Çin, Suudi Arabistan'ın en büyük ticaret ortağı ve Arabistan petrolünün en büyük alıcısı. Çin jeopolitik olarak bölgede çok önemli. Afrika ve başka yerlerdeki askeri üsleri gözetliyor. Geçmişte çıkarları tamamen merkantilistti, tamamen ticarete odaklanmıştı. Artık olaylara giderek daha fazla stratejik bir mercekten bakıyorlar” dedi. (Guardian)