BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi Saif Muhammed el-Zaabi'nin "ikili ilişkilerin daha da ilerlemesine katkıda bulunmak için önümüzdeki günlerde İran İslam Cumhuriyeti'ndeki BAE büyükelçiliğinde görevine devam edeceği" belirtildi. Açıklamada, hareketin "iki ülkenin ve daha geniş bölgenin ortak çıkarlarını korumayı" amaçladığı da eklendi.

ORTADOĞU’DA DÜZEN DEĞİŞİYOR

Ortadoğu siyasi ittifakları değişirken, BAE Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Anwar Gargash Temmuz ortasında bölgesel gerilimlerin hafifletilmesi çağrısında bulundu ve büyükelçinin olası geri dönüşünün sinyalini verdi. BAE, Riyad'ın Şii Müslüman din adamı Nimr al-Nimr'i idam etmesinin ardından İranlı protestocuların krallığın İran'daki diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından 2016 yılında Suudi Arabistan ile dayanışma içinde İran’la bağlarını azalttı.

ESKİ RAKİPLER DOST OLUYOR

Kuveyt dahil diğer Körfez ülkeleri de benzer hamleler yaptı. İran, bu ayın başlarında Kuveyt'in 2016'dan bu yana Tahran'a ilk büyükelçisini gönderdiğini söyledi. Petrol zengini BAE, daha önce Körfez ülkelerinin 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma konusunda Batılı güçlerle görüşmelerde bulunan İran ile bir anlaşmaya varmak için "ortak diplomasiye" katılması gerektiğini söylemişti. Ancak Abu Dabi, diplomatik krizlere rağmen güçlü ekonomik bağlarını sürdürdüğü İran'ın yanı sıra Katar ve Türkiye gibi eski bölgesel rakipleriyle yakınlaşma politikası izliyor. (Middle East Eye)