Berlin'deki yapının temel taşı, 27 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacak. İnşaat ise tahmini olarak 4 yılda tamamlanacak. Yapı, dinler arası işbirliği ve diyalogda yeni bir girişimi simgeleyecek. 

Berlinli mimarlar Kuehn Malvezzi tarafından tasarlanan 47 milyon avroluk binada bir kilise, bir cami ve merkezi bir buluşma alanına bağlı bir sinagog bulunacak.

‘YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI’

Projenin başlamasına yardımcı olan Hıristiyan ilahiyatçı Roland Stolte, "Fikir oldukça basit" dedi ve "Bu üç dinin her birinin kendi kimliğini korurken bir arada yaşayabileceği bir ibadet ve dini okul inşa etmek istedik" şeklinde ekledi. 

Bir papaz ve imamla birlikte vizyonu gerçeğe dönüştüren bir haham olan Andreas Nachama, "Tanrı'nın birçok farklı yolu vardır ve her biri iyi yoldur" dedi ve ‘’Bu yapı, sembolden daha fazlasıdır. Aramızda nefret olmadığını gösterdiğimiz yeni bir dönemin başlangıcıdır" şeklinde ekledi.

KİLİSENİN YERİNE İNŞA EDİLECEK

Yapı, İkinci Dünya Savaşı sırasında hasar gören ve 1964 yılında Doğu Almanya yetkilileri tarafından yıkılan Petriplatz'daki Aziz Petrus kilisesinin yerine inşa edilecek. Stolte, "Bugün, Berlin'i yansıtan yeni bir tür kutsal bina yaratmak istedik" dedi. Federal hükümet ve Berlin
eyaleti, projenin maliyetine 30 milyon avro katkıda bulunurken, 9 milyon avro bağışlardan geliyor. 

Aralık ayında başlatılan yeni bir katkı girişiminin yaklaşık 8 milyon avroluk boşluğu doldurması bekleniyor.

‘DİN YARATIYORLAR KORKUSU’

Stolte, projenin genel olarak inanç toplulukları ve halk tarafından desteklendiğini söyledi, ancak “Fikir ortaya çıktığında, dinleri karıştırdığımıza veya yeni bir din yaratmaya çalıştığımıza dair bazı korkular vardı” dedi.

(Guardian)