Dünyanın iş dünyası ve siyasi seçkinleri Davos, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu için bir araya gelirken, kalkınma yardım kuruluşu, küresel gıda fiyatlarının hızla artmasının sadece 24 ayda "62 yeni gıda milyarderi" ortaya çıkardığını söyledi.

Dünyanın en büyük gıda tüccarlarından biri olan Cargill, pandemi öncesinde sekiz aile üyesini milyarder olarak sayıyor. Cargill ailesi, diğer üç şirketle birlikte küresel tarım pazarının yüzde 70'ini kontrol ediyor.

Geçen yıl ortalama yüzde 30'dan fazla artan gıda fiyatlarının, pandemi öncesine göre 263 milyondan fazla insanı yoksulluğa itmesi muhtemel. Bu, günde 1.90 doların altında bir gelirle yaşayan insan sayısını yıl sonuna kadar 860 milyona çıkaracaktır.

‘GELİR VERGİSİ ŞART’

Oxfam İngiltere’nin CEO'su Danny Sriskandarajah, "Doğu Afrika'daki insanların açlıktan ölmesi, dünyanın süper zenginlerinin servetlerinin hızla artan gıda ve enerji fiyatlarıyla beslenmesi ahlaki olarak savunulamaz. Yüz milyonlarca insanın aşırı yoksullukla karşı karşıya olduğu bir zamanda, hükümetlerin kimsenin geride kalmamasını sağlamak için devasa kâr ve zenginlikleri ele almaması için hiçbir mazeret olamaz” dedi.

Oxfam, Davos'ta bir araya gelen dünya liderlerini, "20 yılı aşkın süredir aşırı yoksulluktaki en büyük artış"la mücadeleye yardımcı olmak için süper zenginlere derhal gelir vergileri getirmeye çağırdı.

Oxfam ayrıca “aşırı zenginlik ve tekel gücünü dizginlemek” için kalıcı gelir vergilerinin getirilmesi çağrısında bulundu. Milyonerler için yüzde 2'den başlayan ve milyarderler için yüzde 5'e yükselen yıllık servet vergisinin yılda 2.5 trilyon dolar getirebileceğini söyledi. Oxfam, "2.3 milyar insanı yoksulluktan kurtarmak, dünya için yeterli aşı yapmak ve düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan herkes için evrensel sağlık ve sosyal koruma sağlamak" için bu yeterli olacaktır.

SALGINDA 573 YENİ MİLYARDER

Pandemi sırasında toplam 573 yeni milyarder ortaya çıktı. Oxfam, corona virüs krizinin “milyarder sınıfı için kaydedilen tarihteki en iyi zaman” olduğunu söyledi. Forbes dergisinin süper zenginler sıralamasına göre milyarderlerin toplam serveti 12.7 trilyon dolar. Bu, küresel GSYİH'nın yüzde 13,9'una eşit ve 2000 yılına göre üç kat artış. En zengin 20 milyarderin serveti, Sahra altı Afrika'nın tüm GSYİH'sinden daha fazladır. (Guardian)