Erteleme kararı geldiğinde sandıkların açılmasına 5 saat kalmıştı

Özgür ve adil bir seçim gerçekleştirilebilmesi için zor bir karar aldıklarını kaydeden INEC Başkanı Yakubu, seçimlerin bir hafta sonraya, 23 Şubat’a alındığını duyurdu. 2 Mar’ta yapılması planlanan hükümet, eyalet yönetimi ve federal bölgelere dair seçimler de 9 Mart’a alındı.

Seçimler neden ertelendi?
Kararın, seçimlerin operasyonla planlamasına dair dikkatli bir inceleme sonucu alındığını kaydeden Yakubu, ertelemenin komisyona hayati sorunları çözmek için gereken zamanı vereceğini ve ‘seçimlerin kalitesinin sürdürülebilmesini’ sağlayacağını söyledi ancak daha fazla detay vermedi.

Son iki haftada Nijerya’da çok sayıda INEC ofisi ateşe verilmiş ve oy verme işleminde kullanılan çok sayıda elektronik akıllı kart ve oy verme kartı yok edilmişti. Aynı zamanda, ülkenin 36 eyaletinin bazılarında seçim malzemelerini temin etme konusunda da sıkıntı yaşandığı iddia ediliyordu.

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da bugün yapılması planlanan seçimlere dair BBC’nin aktarımına göre INEC Genel Merkezi’nde düzenlenen acil toplantı sonrasında yapılan açıklama, seçmenler tarafından öfke ve bıkkınlıkla karşılandı.

Devlet başkanlığı seçiminde, Tüm İlericiler Kongresinden Devlet Başkanı Muhammed Buhari ve Halkın Demokratik Partisinden Atiku Abubakar güçlü adaylar olarak gösteriliyor.