Ulusal Muhafız Basın Bürosu, protestocuları dağıtırken güvenlik güçlerinin 516 kişiyi gözaltına aldığını ancak birçoğunu serbest bıraktığını söyledi.

ASKERLER ŞEHRE İNDİ

Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, anayasanın Karakalpakstan'ın özerkliği ve ayrılma hakkıyla ilgili maddelerini değiştirme planlarından vazgeçti. Ayrıca kuzeybatıdaki eyalette bir ay sürecek olağanüstü hal ilan etti. Resmi raporlara göre, protestocular geçen Cuma günü eyalet başkenti Nukus'a yürüdü ve yerel yönetim binalarını ele geçirmeye çalıştı.

Kun.uz haber sitesi tarafından Pazar günü yayınlanan Nukus'tan fotoğraflar, sokak barikatlarını, yanmış kamyonları ve zırhlı personel taşıyıcıları da dahil olmak üzere ağır bir askeri varlığı gösterdi.

Sürgünde bulunan muhalif politikacı Pulat Ahunov, hafta sonu Reuters'e verdiği demeçte, yetkililerin uyguladığı olağanüstü hal nedeniyle insanların hareket edemediğini ve kaynaklarından bilgi alamadığını söyledi.

ORTA ASYA KAYNIYOR

Özbekistan, hükümetin her türlü muhalefeti sert bir şekilde bastırdığı, sıkı bir şekilde kontrol edilen eski bir Sovyet cumhuriyetidir. Bu, Kazakistan'ın Ocak ayında kitlesel protestoları bastırmasından ve Rusya ile diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin düzeni yeniden sağlamak için asker göndermesinden sonra, bu yıl Orta Asya'daki ikinci huzursuzluk patlaması oldu.

Özbekistan'daki protestolar, Karakalpakstan'ı özerk statüsünden çıkaracak planlı anayasa değişiklikleri tarafından tetiklendi. Bir U dönüşünde, başkan Cumartesi günü bu planlardan vazgeçti. Yetkililer, durumu görüşmek üzere Salı günü halka açık bir toplantı düzenleyeceklerine dair söz verdi. (Guardian)