Trudeau, önlemlerin kapsamının "zaman sınırlı", "makul ve orantılı" olacağını ve ordunun konuşlandırılacağını söyledi. Mahkeme kararı olmadan, bankalar protestolarla bağlantılı herkesin kişisel hesaplarını dondurabilecek. Diğer yandan, Başbakan Trudeau, protestoları ele alış biçimi nedeniyle yaygın eleştirilerle karşı karşıya.

Tüm kamyoncuların ABD-Kanada sınırını geçmek için aşılanması veya dönüşte karantinaya alınması gerektiğine dair yeni bir kurala karşı bir protesto olarak başlayan hareket, tüm Covid-19 kısıtlamalarına karşı daha geniş bir meydan okumaya dönüştü.

İKİYÜZLÜLÜKLE SUÇLANIYOR

Eleştirmenler, Trudeau'yu 2021'de Yeni Delhi'ye giden ana otoyolları bir yıllığına kapatan Hindistan'daki çiftçilere desteğini dile getirdiği için ikiyüzlülükle suçladı ve o sırada "Kanada her zaman barışçıl protesto hakkını savunmak için orada olacak" dedi.

Trudeau'nun Acil Durumlar Yasası'na başvurması, Kanada'daki gösterilerin üçüncü haftasına girmesiyle birlikte geliyor. Pazar günü, kolluk kuvvetleri Kanada ve ABD ticaret için kritik bir yol olan Windsor'daki Ambassador Köprüsü'ndeki protestocuları bir hafta süren çıkmazdan sonra temizledi.

Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland basın toplantısında, bankaların protestolarla bağlantılı kişilerin kişisel hesaplarını mahkeme kararına gerek olmaksızın dondurabileceklerini söyledi. Protestoları sona erdirme çabasının bir parçası olarak Kanada'nın "Terörist Finansmanı" kurallarını kripto para birimleri ve kitle fonlaması platformlarını kapsayacak şekilde genişlettiklerini söyledi.

‘ŞÜPHELERİM VAR’

Carlton Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Leah West, "Bu tanımın karşılanıp karşılanmadığına dair ciddi şüphelerim var" diye tweet atarak, "Kanada'nın güvenliğinin büyük ölçüde şiddet içermeyen protestolar tarafından tehdit edildiği gerçekten söylenebilir mi? Elbette egemenliğimiz ve toprak bütünlüğümüz risk altında değil" şeklinde kaydetti. (BBC)