Kolomibiya'nın ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın 1980'lerin sonunda yasal dışı olarak ülkeye getirttiği hipopotamlar, doğal hayatı 'tehdit ettiği' gerekçesiyle itlaf edilmek isteniyor.

Escobar, 1993'te vurulup öldürüldüğünde içinde hayvanat bahçesi de bulunan malikanesi hükümetin kontrolüne geçmiş ve göletteki 4 hipopotam öylece bırakıldı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, 93'ten bu yana üreyen bu hayvanların sayısı 80-100 arasında bulunuyor.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ

Bilim insanları ise bu sayının 2040 yılında bin 500'e kadar çıkabileceği ve yaratacağı 'çevresel etkilerin geri döndürülemez'seviyeye geleceğini düşünüyor.

Daily Telegraph'ın haberinde su aygırları, Afrika'da uzun kuraklık mevsimini suya erişmek için yarışarak geçiriyor.

Ancak Kolombiya'da düzenli yağmur yağışı oladuğundan dolayı su aygırlarının daha fazla üreyeceği düşünülüyor.

ATIKLARI ZEHİRLİ

Su aygırları bölgeye özgü yaban hayatıyla rekabet ediyor ve su yollarını kirleterek ekolojik bir tehdit oluşturuyor. Zira su aygırlarının atıkları zehirli ve insanlar dahil diğer türlere zarar verebilecek tehlikeli bakteriler taşıyor.

KISIRLAŞTIRMA İŞLEMLERİ YAPILIYOR

Çevre uzmanları ise su aygırlarının kısırlaştırılmasının dahi zor olduğu belirtilirken bu nedenle söz konusu prosedürün kolay olmadığı belirtiliyor.

MASKOT OLARAK GÖRÜYORLAR

Yerel halk ve çevrecilerse bu hayvanları bölgenin maskotları olarak görüyor. Örneğin, Puerto Triunfo kasabasındaki hediyelik eşya dükkanlarında suaygırı şeklinde ürünler satılıyor.