Askerler ve kurtarma görevlileri mahsur kalan sakinleri yardım kamplarının güvenliğine tahliye ederken ve yerinden edilmiş binlerce Pakistanlıya yiyecek sağlarken, şiddetli yağmurlardan kaynaklanan ani sel, köyleri ve ekinleri yerle bir etti.

SON 24 SAATTE 119 KİŞİ

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Otoritesi, muson yağmurlarından ölenlerin sayısının bin 33'e ulaştığını ve son 24 saatte 119 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Raporda, bu yılki sellerin, iki binden fazla insanın öldüğü ve ülkenin yaklaşık beşte birinin sular altında kaldığı 2010 yılı ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Pakistanlı bir senatör ve ülkenin üst düzey iklim yetkilisi olan Sherry Rehman, Twitter'da yayınlanan bir videoda Pakistan'ın "on yılın en zorlarından biri olan ciddi bir iklim felaketi" yaşadığını söyledi.

33 MİLYON İNSANI ETKİLİYOR

Eşi benzeri görülmemiş muson mevsimi, ülkenin dört vilayetinde her yedi Pakistanlıdan biri olmak üzere 33 milyondan fazla insanı etkiledi. Yaklaşık 300 bin ev yıkıldı, çok sayıda yol geçilmez hale geldi ve elektrik kesintileri yaygınlaştı.

Rehman, TRT World'e verdiği demeçte, “Bu küresel bir kriz olan bir şey ve elbette daha iyi planlamaya ve sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyacımız olacak. Yapıların yanı sıra iklime dayanıklı ürünlere de ihtiyacımız olacak” dedi. 

HAKSIZLIK

Yetkililer, Pakistan'ın dünyanın başka yerlerindeki sorumsuz çevre uygulamalarının sonuçlarına haksız yere katlandığını söylüyor. Ülke, sivil toplum kuruluşu olan Germanwatch'ın iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşullarına karşı en savunmasız olduğu düşünülen ülkeler listesi olan küresel iklim risk endeksinde sekizinci sırada yer alıyor. Yolsuzluk, yetersiz planlama ve yerel yönetmeliklere uyulmamasıyla beraber mevsimsel sele eğilimli alanlarda binlerce binanın inşa ediliyor. (Guardian)