Şimdiye kadar binden fazla kişinin öldüğü ve bir milyondan fazla evin hasar gördüğü bildiriliyor. Tarihi muson yağmurları yolları, köprüleri ve ekinleri yerle bir etti ve Planlama Bakanı Ahsan İkbal, Pakistan'ın daha zengin ulusların ve onların "sorumsuz gelişiminin" neden olduğu iklim değişikliğinin etkilerini hissettiğini söyledi.

10 MİLYAR DOLARLIK ZARAR

İkbal, "Karbon ayak izimiz dünyadaki en düşük seviyede. Uluslararası toplumun bize yardım etme, altyapımızı yükseltme, altyapımızı iklime daha dayanıklı hale getirme sorumluluğu var, böylece her üç, dört, beş yılda bir bu tür kayıplar yaşamayız. Eskiden yağış alan bölgeler yağış almıyor, eskiden çok hafif yağış alan bölgeler ise çok şiddetli yağış alıyor” dedi. İkbal, felaketten kurtulmanın maliyetinin 10 milyar dolardan fazla olduğunu ve yaklaşık beş yıl sürebileceğini söyledi. Ancak, mali yardım için resmi taleplerin, hasarın tam ölçeği netleşene kadar beklemek zorunda kalacağını söyledi.

Ülkenin çoğu Haziran ortasından bu yana selden zarar gördü ve yaklaşık 220 milyonluk ülkede 30 milyondan fazla insan etkilendi. Durumun daha da kötüleşebileceğine dair korkular var. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan Peter Ophoff, "Muson mevsimi Temmuz ayı sonunda durmuş olmalıydı. Ağustos ayının sonundayız ve hala çok şiddetli yağmur var. Birçok insan henüz zirveye ulaşılmadığını düşünüyor" dedi. (Sky News)