Guardian ve diğer küresel medya kuruluşları tarafından yayınlanan sızıntı, ABD'nin offshore endüstrisinde oynadığı öncü rolü ortaya koydu. Ayrıca, geçmiş ve şimdiki dünya liderlerinin yanı sıra diğer politikacılar ve üst düzey kamu görevlileri tarafından offshore gizlilik yetkilerinin kullanıldığını da gösterdi. 

BİDEN: SÜPER ZENGİNLERİN ADİL VERGİ ÖDEME ZAMANI GELDİ

Biden yönetimi, Pandora açıklamalarının ardından "büyük şirketlere ayak uyduran haksız planları çökerteceğini" söyledi. Beyaz Saray bir tweet'te, “Çalışkan Amerikalılarla uğraşmanın ve süper zenginlerin adil vergi ödemelerini sağlamanın zamanı geldi” dedi.

Moskova'da Kremlin, verilerde Vladimir Putin'in birkaç arkadaşı ve ortağının görünmesine rağmen görülecek bir şey olmadığında ısrar etti. Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, sızıntının "asılsız iddialardan" oluştuğunu ve sızıntının aksini düşündürmesine rağmen Putin'in yakın çevresinde gizli bir servet bulunmadığını söyledi. 

VERGİ DAİRELERİ İŞ BAŞINDA

İspanya, Meksika, Panama, Pakistan, Hindistan, Brezilya, Birleşik Krallık ve Avustralya dahil olmak üzere birçok ülke şimdi Pandora belgelerini araştıracaklarını söyledi. 

Avustralya vergi dairesi, sızıntıdan ortaya çıkan Avustralyalılarla olan tüm bağlantıları inceleyeceğini söyledi. Gazetelerde, Samoa gibi güney yarımkürede vergi cennetlerinin yanı sıra İngiliz Virgin Adaları, Monako ve İsviçre'yi de içeren yaklaşık 400 Avustralyalı isim yer alıyor.

Panama hükümeti, Pandora Belgelerinde adı geçen denizaşırı hizmet şirketlerinin "denetimine" başlayacağını söyledi. Bu sağlayıcılardan biri, Alcogal olarak bilinen Panama merkezli bir hukuk firması, Latin Amerika'nın siyasi sınıfının vergi cennetlerinde paravan şirketler kurmasına yardım etmede önemli bir rol oynuyor. Şirket, faaliyet gösterdiği her yerde tüm yasal gerekliliklere uyduğunu söylüyor.

'ADI GEÇEN HERKESİ SORUŞTURACAĞIZ'

Pakistan Başbakanı İmran Khan, hükümetinin, birkaç bakanı ve yakın çevresinin kilit üyeleri de dahil olmak üzere belgelerde adı geçen tüm vatandaşları soruşturacağını söyledi. Bunlar arasında Pakistan'ın Su Kaynakları Bakanı Chaudhry Moonis Elahi de var. Pandora gazetelerindeki belgelere göre Elahi, ülkesinin vergi makamlarının bilgilendirileceği söylendikten sonra bir vergi cennetine büyük bir yatırım yapmaktan çekildi. Bunun yerine İngiltere'de bir güven yapısı kurdu. Elahi uygunsuzluk yaptığı iddialarını reddediyor ve ailesinin mal varlığının beyan edildiğini söylüyor.

'TAMAMEN KOMPLO'

Çekya’nın milyarder Başbakanı Andrej Babiš, Pandora iddialarına öfkeyle tepki gösterdi. Belgeler, 2009'da Fransa'nın güneyinde 13 milyon sterlinlik bir malikane satın almasını finanse etmek için dolambaçlı bir offshore yapısı kullandığını gösteriyor. Çek başbakan, belgelerim zamanlamasının - Cuma ve Cumartesi günkü seçimlerden önce - karanlık bir siyasi komplo olduğunu öne sürdü.

'GÜVENLİK İHLALİ'

Ürdün'deki kraliyet ailesinden de benzer şekilde mutsuz bir tepki geldi. Pazar günü, ülkenin hükümdarı Kral II. Abdullah'ın Malibu'daki bir malikane ve Londra'nın merkezindeki üç ev dahil olmak üzere ABD ve İngiltere'deki mülklere 100 milyon dolar harcadığı ortaya çıktı. Hepsi yoğun bir paravan şirketler ağının arkasına gizlenmişti.

Ürdün kraliyet mahkemesinden yapılan açıklamada, Guardian, Washington Post ve diğer medya kuruluşlarının haberleri "çarpıtılmış" olarak nitelendirilerek, “Yanlışlıklar içerdikleri ve gerçekleri abarttıkları” söylendi. Açıklamada, mülklerin adreslerinin belirlenmesinin "açık bir güvenlik ihlali ve kralın ailesinin güvenliğine yönelik bir tehdit" olduğu belirtilirken, kralın satın almaları "kişisel olarak finanse ettiğini" de eklendi.

'EKSİKLER VAR'

Şeffaflık kampanyacıları politikacıları harekete geçmeye çağırdı. Küresel yoksullukla mücadele grubu Oxfam International'ın vergi sorumlusu Susana Ruiz, "Bu, uzun zamandır söz verildiği gibi, derhal harekete geçilmesi gereken, dünyanın vergi cennetlerinin karanlığında savrulan para okyanuslarının bir başka şok edici ifşası" dedi. 

Vergi Adalet Ağı'nın ekonomisti ve CEO'su Alex Cobham, sızıntıdaki bazılarının "kişisel eylemlerinin utanç verici" olduğunu söyledi. 

Avrupalı politikacılar Pandora Belgelerini AB maliye bakanları için bir "uyandırma çağrısı" olarak nitelendirdi. AB vergi cenneti kara listesindeki ülke sayısını azaltmaya hazırlanıyorlar. Yeşil bir Avrupa Parlamento üyesi olan Sven Giegold, hareketi saçma ve kötü zamanlanmış olarak nitelendirdi. Sızan dosyalarda bir dizi önde gelen vergi cennetinin eksik olduğunu söyledi.

Guardian