Rahiplerin gey çiftleri kutsayıp kutsayamayacağına dair kendisine yöneltilen bir soruya yanıt olarak, bu tür kutsamaların “yasal sayılamayacağını” söyleyen bir kararname yayınladı. Yanıt, geçen yıl bir belgesel film için yaptığı röportajda eşcinsel sivil sendikaları destekleyen Papa Francis tarafından onaylandı.

MEŞRU DEĞİL

Kararnamede “Hıristiyan cemaati ve onun papazları eşcinsel eğilimleri olan kişileri saygı ve duyarlılıkla karşılamalıdır” derken, onların sendikaları kutsanamaz. Katolik öğretisine göre, bir erkekle bir kadın arasındaki evlilik Tanrı'nın planının bir parçasıdır ve çocukların yaratılmasına yöneliktir. Gey sendikalarının bu planın bir parçası olması amaçlanmadığından, bu tür ilişkiler meşru olarak kutsanamaz.

"KİLİSEYİ GERGİNLEŞTİRİYOR"

Belge, "Tanrı günahı kutsamaz ve kutsayamaz" dedi. Belgede soruyu kimin sorduğu açıklığa kavuşmadı, ancak son yıllarda özellikle Almanya ve Avusturya'daki birkaç piskopos ve ilahiyatçı eşcinsel birliklerin kutsamasını destekledi.

Günlük Katolik gazetesi La Croix'in editörü Robert Mickens, “Bazı kitaplar da bu tür kutsamaları savundu ve bunun için dua önerileri sundu. Ancak bu, kilisenin daha muhafazakar çevrelerinde, özellikle Vatikan'da insanları gergin hale getirebilirdi ve bu konuda bir şeyler söylemek için Vatikan'ı kandıran bazı insanlar olurdu" dedi. 

PAPA: BEN KİMİM Kİ YARGILAYACAĞIM

Francis, Mart 2013'te Papa seçildiğinden beri, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda LGBT kişilere karşı daha kapsayıcı bir üslup benimsemeye çalıştı. Papa olduktan kısa bir süre sonra, eşcinsel rahiplerle ilgili bir soruya yanıt olarak: "Ben kimim ki yargılayacağım?" dedi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com