Francis, selefi XVI. Benedict’in yaptığı gibi azalan sağlığı nedeniyle emekli olma olasılığını yükseltti. Eğer bunu yaparsa, 80 yaşın altındaki tüm kardinalleri içeren bir halef seçmek için bir toplantı yapılacak.Cumartesi günü oluşturulacak 20 kardinalden 16'sı, yaşlarına göre bu genel kurul için uygun olacak.

TEKERLEKLİ SANDALYEDEN KURTULAMIYOR

Brezilya ve Nijerya, Singapur ve Doğu Timor'dan yeni kardinaller de dahil olmak üzere dünyanın tüm bölgeleri temsil ediliyor.Bu hafta sonundan sonra Francis, şu anda yeni bir papa olarak seçilmeye hak kazanan 132 kardinalden 83'ünü seçmiş olacak.

Son aylarda Papa, ameliyat edilemez olduğunu söylediği diz ağrısı nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı.Ayrıca kalçasında ağrıya neden olan kronik bir sinir rahatsızlığı olan siyatikten de muzdarip.

‘VATİKAN’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ’

Yeni kardinaller, Vatikan gözlemcileri tarafından kilisenin ve 1.3 milyar inananın geleceğine dair ipuçları için her zaman inceleniyor.Ancak uzmanlar, bir papa tarafından isimlendirilen kardinallerin kendilerine benzer halefleri seçmeleri gerekmediği konusunda uyarıyorlar.Arjantinli papa bu yıl, Vatikan'ın güçlü yönetim organı Roman Curia'da büyük bir değişiklik yaptı ve sonradan Hristiyan olanları kazanmayı bir öncelik haline getirdi.

Kiliseyi daha kapsayıcı, şeffaf ve yoksulların ve marjinalleştirilmişlerin ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirmeye odaklanan Francis, Hindistan'dan gelen iki kardinal de dahil olmak üzere iki Afrikalı ve beş Asyalı seçti.Vatikan Uzmanı Bernard Lecomte, Papa'nın seçimlerinin, dünyadaki Katoliklerin yüzde 80'inin yaşadığı güney yarımkürede geniş bir alana sahip olan bugün kilisenin temsilcisi olduğunu söyledi. (Guardian)