Üst düzey bir din adamının AFP haber ajansına verdiği demeçte, Papa Francis, Papa'nın Mart ayında Irak'a yaptığı ilk ziyarette üst düzey Şii dini lideri Büyük Ayetullah Ali el Sistani ile bir araya geleceğini söyledi. Irak'taki Keldani Katolik Kilisesi'nin patriği Louis Sako, iki dini
şahsiyet arasında "formalitesiz" bir "özel ziyaret" olacağını söyledi.

DÜNYA KARDEŞLİĞİ BELGESİ İMZALANACAK

Sako, Papa Francis'in önde gelen Sünni alim El-Ezher büyük imamı Şeyh Ahmed el-Tayeb ile imzaladığı "aşırılığı" kınayan dinler arası bir metin olan "dünya barışı için insan kardeşliği" belgesini iki figürün imzalamasını umduğunu söyledi. Papa Francis, 5-8 Mart tarihleri arasında Irak'ta olacak ve başkent Bağdat, kuzeydeki Musul şehri ve İbrahim'in doğduğu söylenen Ur'u ziyaret etmeyi planlıyor.

IŞİD SALDIRILARI AZINLIKLARI VURDU

Irak’ta bir zamanlar 1,5 milyondan fazla Hristiyan vardı, ancak toplum birbirini izleyen çatışmalarla tahrip edildi. 2003 yılında ABD önderliğindeki işgalin ardından mezhep savaşı Irak'ın birçok Hıristiyan dinine mensup insanların kaçmasına sebep oldu ve IŞİD grubunun 2014'teki saldırıları tüm azınlık topluluklarını ciddi bir şekilde vurdu.

ZORLUKLAR KONUŞULACAK

Şimdi, Irak'ta tahminen 400 bin Hıristiyan kaldı. Analistler, papanın ziyaretinin, uzun süreli yerinden edilme ve hükümette temsil dahil olmak üzere toplumun karşılaştığı zorlukların altını çizeceğini umduğunu ifade etti. (Al Jazeera)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com