Üç günlük Kazakistan gezisinden dönen bir uçakta gazetecilere konuşan Francis, Ukrayna tarafı için zor olacağı için küçük bir ihtimal bile olsa Kiev'i nihai diyaloğa açık olmaya da çağırdı.

‘ADİL SAVAŞ İLKELERİ’Nİ AÇIKLADI

Rusya'nın 24 Şubat'ta işgal ettiği Ukrayna'daki savaş, Papa'nın dünyanın dört bir yanından dini liderlerin bir kongresine katıldığı Kazakistan ziyaretine zemin oluşturdu. 45 dakikalık basın toplantısında, bir muhabir ülkelerin Ukrayna'ya silah göndermesinin ahlaki açıdan doğru olup olmadığını sordu. Francis, "Bu, ahlaki koşullar altında yapılırsa ahlaki, ahlaki olarak kabul edilebilir olabilecek siyasi bir karardır" dedi.

Saldırgan bir ulusa karşı kendini savunmak için ölümcül silahların orantılı kullanımına izin veren Roma Katolik Kilisesi'nin "Adil Savaş" ilkelerini açıklarken, "Müdafaa sadece meşru değil, aynı zamanda vatan sevgisinin bir ifadesidir. Kendini savunmayan, bir şeyi savunmayan onu sevmez. Savunulanı sever" dedi.

‘SAVAŞI KIŞKIRTMAK İÇİNSE…’

Francis, başka bir ülkeye silah tedarik etmenin ahlaki veya ahlaksız olduğu zaman arasındaki farkı açıklayarak "Niyet, daha fazla savaşı kışkırtmak veya bir ülkenin artık ihtiyaç duymadığı silahları satmak veya silahları çöpe atmaksa ahlaksız olabilir. Motivasyon, büyük ölçüde bu eylemin ahlakını niteleyen şeydir" diye ekledi.

İkinci kez uluslararası bir seyahatte, uzun süredir devam eden bir diz rahatsızlığı nedeniyle ayakta durmak yerine basın toplantısına katılan Papa'ya, Ukrayna'nın işgal eden ülke ile müzakere edip etmeyeceği ve bir "kırmızı çizgi" varsa Ukrayna'nın yapması gerektiği soruldu. 

Papa, "Savaş başlatan ülkelerle diyaloğu anlamak her zaman zordurama vazgeçilmemelidir. Savaşta olan hiçbir güçle, saldırganla da olsa diyalogu dışlamam. Bazen böyle bir diyalog yürütmek gerekir" dedi. (Reuters)