12 saatlik bir oturumun ardından ülke senatosu, benzer bir tasarının oylamasının olumsuz bir şekilde sonuçlanmasından iki yıl sonra, 11 oy farkla kabul etti. 

Kürtajın yasal hale gelmesine sevinen halk, Buenos Aires'teki senato binası önünde tezahürat yapıyor. 

Ülke lideri Alberto Fernandez'in yasayı imzalayacağına söz verdiği yasa, tecavüz içeren veya bir kadının sağlığının risk altında olduğu durumlarda, hamileliğin en az 14 haftasında kürtajı garanti ediyor.

BÖLGEDE OLUMLU HAVA YARATACAK

Oylamadan sonra tweet atan lider Fernandez, "Güvenli, yasal ve ücretsiz kürtaj artık kanundur" dedi ve "Bugün, kadın haklarını genişleten ve kamu sağlığını garanti eden daha iyi bir toplumuz" şeklinde ekledi. 

Latin Amerika'nın diğer bölgelerinde Küba ve Mexico City ile birlikte Uruguay'da kürtaja izin veriyor, ancak Arjantin'deki yasallaştırmanın bölgede büyük bir etkisi olması bekleniyor.

KOMŞUSU KARARDAN MEMNUN DEĞİL

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da kararı eleştirdi. Bolsonaro, "Arjantinli çocukların hayatları için derin pişmanlık duyuyorum, hayatları, devletin yaptığı anlaşmayla annelerinin karnında sona ermesi söz konusu" dedi. Arjantin'deki feminist hareket, 30 yıldan uzun
süredir yasal kürtaj talep ediyor. Destekçiler, 1983'ten beri ülkede gizli kürtajlardan 3 binden fazla kadının öldüğünü iddia eden rakamlara atıfta bulunuyor.

(Sky News)
Çeviri: İsmail Cömert