Rapor, iklim anlaşmasının imzalanmasından bu yana planlanan santrallerinin dörtte üçünden fazlasının hurdaya ayrıldığını, yani 44 ülkenin artık kömürlü termik santral planları olmadığını ortaya koydu.

'KÖMÜRÜN KADERİNİ SONLANDIRMAK İÇİN'

Raporun arkasındaki iklim grupları – E3G, Global Energy Monitor ve Ember – bu ülkelerin artık küresel karbon emisyonlarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için “yeni kömür yok” taahhüdüne imza atan 40 ülkeye katılma fırsatına sahip olduklarını söyledi.

Ember'den Dave Jones, "Yalnızca beş yıl önce inşa edilmesi planlanan çok sayıda yeni kömürlü termik santral vardı, ancak bunların çoğu ya resmi olarak durduruldu" dedi ve “Birden fazla ülke, ortaklaşa kömürün kaderini sonlandırmak için önemli bir kilometre taşı sağlayarak, 'yeni kömür yok' konusundaki taahhüt veriyor” diye ekledi. 

‘YÜZDE 90 ORANINDA AZALABİLİR’

Raporda, dünyadaki kömür santrali planlarının yarısından fazlasının sorumlusu olan Çin'in Hindistan, Vietnam, Endonezya, Türkiye ve Bangladeş ile birlikte projeleri rafa kaldırmayı tercih etmesi durumunda, kömür santrallerinin sayısının neredeyse %90 oranında azalacağı belirtildi. 

Global Energy Monitor program direktörü ve raporun ortak yazarı Christine Shearer, Kasım ayında Glasgow'da yapılacak olan Cop26 iklim görüşmelerinin “dünya liderlerinin bir araya gelmesi ve taahhütler vermesi için uygun bir zaman” olduğunu söyledi. 

Guardian