Basın açıklamasında Pelosi, bir heyetin "Amerika'nın bölgedeki müttefiklerimize ve dostlarımıza olan güçlü ve sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etmek için" Hint-Pasifik'e gideceğini söyledi.

Heyet, bugün Hawaii'den ayrıldı ve Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'ya gidecek. Pelosi, barış ve güvenlik de dahil olmak üzere “ortak çıkarlar ve değerler”in ilerlemesini tartışmak için bu ülkelerde “üst düzey toplantılar” yapacaklarını söyledi ve basın açıklamasında Tayvan'dan bahsetmedi.

ÇİN ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Pelosi'nin Nisan ayında Tayvan'ı ziyaret etmesi gerekiyordu ancak gezi, Covid-19'a yakalandığı için ertelendi. Pelosi'nin Ağustos ayında ziyaret etmeyi planladığını gösteren son haberler Pekin'i kızdırdı ve askeri karşı önlem tehditlerine yol açtı. Bazı analistler, bunun on yıllardır Çin ve Tayvan arasındaki ilişkilerde en tehlikeli anlardan biri olduğunu söylüyor.

Çin, Tayvan'ı kendi eyaleti olarak görüyor ve Tayvan'ı bağımsız bir egemen devlet olarak destekliyor gibi görünen tüm eylemlere şiddetle karşı çıkıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, iki saatten fazla süren bir telefon görüşmesinde Joe Biden'ı Çin'in "toprak bütünlüğü" konusunda uyararak “Ateşle oynamayın” dedi. ABD'nin Tayvan ile resmi bağları yok ama dostane ilişkiler sürdürüyor ve yasal olarak meşru müdafaa için silah sağlamakla yükümlü.

‘GÜÇSÜZ DURUMA DÜŞTÜ’

Tayvan nüfusu on yıllardır Çin tehdidi altında yaşıyor ve Ukrayna savaşı gibi son olaylar endişeleri artırıp askeri ve sivil hazırlıkları hızlandırırken, özellikle Pelosi'nin ziyaretiyle ilgili büyük endişelere dair çok az işaret var. Tayvanlı analistler ve yetkililer arasında, Pelosi'nin Pekin'e karşı güçsüz görünmemek için şimdi ziyaret etmesi gerektiğine dair bir inanç var.

Bir düşünce kuruluşu olan Crisis Group'ta kıdemli bir Çin analisti olan Amanda Hsiao, Çin'in doğrudan ABD askeri varlıklarını hedef alma veya askeri bir çatışma riskini alma olasılığının düşük olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Çin'in son yıllarda Tayvan'ın hava savunma bölgesine sık sık savaş uçağı filoları göndermek de dahil olmak üzere askeri faaliyetlerini büyük ölçüde artırdığını kaydetti. (Guardian)