Rakamlar, halen mevcut ABD nükleer stokundan önemli ölçüde daha az olsa da, Pentagon'un Çin cephaneliğinin on yılın sonunda 400'ü geçeceği konusunda uyardığı geçen yıl ABD öngörüsünde önemli bir değişikliği temsil ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, 1 Eylül itibariyle bin 389'u konuşlandırılmış olan 3 bin 750 nükleer savaş başlığı stokuna sahiptir.

ENDİŞE ÜZERİNE ENDİŞE

Pentagon, Çin ordusu hakkında Kongre'ye sunduğu geniş kapsamlı yıllık raporunda, Çin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü Tayvan üzerindeki baskının artması, Çin'in kimyasal ve biyolojik programları ve teknolojik ilerlemeleri konusundaki endişelerini yineledi. Ancak rapor, Çin'in büyüyen nükleer cephaneliğine özel bir vurgu yapıyor. Raporda, Çin Halk Cumhuriyeti'ne atıfta bulunularak, "Önümüzdeki on yılda, nükleer güçlerini modernleştirmeyi, çeşitlendirmeyi ve genişletmeyi hedefliyor" denildi. Çin'in en az üç kıtalararası balistik füze sahası inşa etmeye başladığı da rapora eklendi.

‘ACİL MÜZAKERE İHTİYACI’

Silah Kontrol Birliği'nin Yönetici Direktörü Daryl Kimball, "Çin'in ABD'den gelen bu tahminleri takip edip etmeyeceği büyük ölçüde ABD'nin politikalarına ve eylemlerine bağlı olacak. Çin'in cephaneliğini bu seviyelere çıkarma potansiyeli, nükleer riskleri azaltmak için pragmatik ikili veya çok taraflı müzakerelerin acil gerekliliğinin altını çiziyor" dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin,  Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, raporu "önyargı dolu" olarak nitelendirdi.

Reuters