Dünyanın ikinci en büyük petrol ihracatçısı olan ve Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya’da üretimin düşebileceği ve bu durumun arz sıkışıklığına yol açabileceği yönünde endişeler nedeniyle petrol fiyatları yükseldi.

Bunun yanında Çin’den gelen kısıtlamaların gevşetilebileceği haberleri de petroldeki artışa katkıda bulundu

PETROLDE PUTİN ETKİSİ

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın İstanbul’daki barış görüşmelerinde uzlaşılan maddelerden uzaklaştığını ve Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin çıkmazda olduğunu açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak ise Putin’in görüşmelerin çıkmazda olduğu yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Rusya’nın görüşmelerin çıkmaza girdiği yönündeki açıklamaları arz endişelerine katkıda bulunarak petrol fiyatlarını yükseltti.

ÇİN’DE GEVŞEME SİNYALLERİ

Öte yandan Çin’den gelen yeni haberler de petroldeki artışa katkıda bulundu. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta Çin’de uygulanmaya başlayan sert corona virüsü karantinalarının talep üzerinde baskı oluşturacağı endişeleri nedeniyle düşmüştü.

Ancak bu hafta Çin’deki karantinaların gevşeyebileceğine dair yeni işaretler geldi. Yetkililer pazartesi günü Şanghay’ın bazı mahallelerde karantina önlemlerini kaldırmaya başladı. Bu da petrolün yeniden 100 doların üzerine çıkmasında etkili oldu.