Yetkililer, ayrı olaylarda 41 kişinin plajlardan yaklaşık 100 kilogram eşya hırsızlığıyla suçlandığını bildirdiler.

AÇIK ARTTIRMADA SATILIYOR

Sardunya'nın ünlü beyaz kumu çok değerli ve çıkarılması kesinlikle yasak. Sardunya kumu, çakıl ve deniz kabukları ticareti 2017 yılında yasa dışı hale getirildi. Uygulanan para cezaları ağır görünebilir, ancak adalılar yıllarca doğal varlıklarının çalınmasından şikayetçi.

Başta Avrupalılar ve bazı İtalyanlar da dahil olmak üzere turistler, hatıra olarak saklamak veya açık artırmada saklamak için kumları şişeliyor.

Devam eden bir soruşturmanın parçası olarak Sardunya'daki askeri güçler ve gümrük polisi havaalanlarını ve limanları izliyor ve ayrıca yasadışı satışlar için kullanılan web sitelerini arıyor. Bagajlarındaki şişelenmiş kumu çıkarmaya çalışan turistler, gümrük kontrollerinde yakalandı.

İADE EDİLİYOR

Polis, son günlerde, Akdeniz adasının kıyılarından yasadışı yollardan toplanan eşyaların bazılarının "yüksek fiyatlar" olarak satıldığına ilişkin düzinelerce çevrimiçi reklam keşfettiklerini söyledi.

Görevi kötüye kullanmakla suçlananların ayrıntıları Sardunya Orman Kolordusu'na bildirildi ve adanın bölgesel yasalarına göre para cezasına çarptırıldılar. Polis, bu yıl zaten yaklaşık 13 bin avro para cezası topladıklarını ve el konulan eşyaların alındıkları alanlara iade edildiğini de sözlerine ekledi.

‘’SAHİLLER YOK OLABİLİR’’

Sardunya'nın başkenti Cagliari'de ikamet eden çevre bilimci Pierluigi Cocco BBC'ye verdiği demeçte, plajların "turistlerin Sardunya adasına gelmesinin ana nedeni" olduğunu söyledi.

Bazı insanlar için, kumu eve götürmenin "değerli bir anı" olduğunu söyledi. Ancak, kumun kaldırılmasının yıllar içinde kumsalların azalmasına sebep olabileceğini ve bunun da iklim değişikliği deniz seviyelerinin yükselmesine neden olduğu için çevresel bir tehdit oluşturacağını söyledi.

Adanın Ormancılık Kolordusu da kum almanın zamanla Sardunya'nın milyonlarca yılda oluşturulmuş sahillerini yok edebileceğini söyledi. (BBC)