Zayıflayan ekonomik krizin sonucu olarak gelen kapsamlı protestoların ardından, Rajapaksa,  istifa edeceğini söyledi. Başbakan Ranil Wickremesinghe ise, tüm partilerden oluşan bir geçici hükümetin yönetimi devralmasına izin vermek için istifa edeceğini söyledi. Wickremesinghe'nin ofisi, Rajapaksa'nın istifa planlarını doğruladığını ve tüm partilerden oluşan bir hükümet kurmak için bir anlaşmaya varıldığında tüm kabinenin istifa edeceğini de sözlerine ekledi.

KAOS ÜZERİNE KAOS

Rajapaksa ve Wickremesinghe, protestocular konutlara girdiğinde evlerinde değillerdi ve Cuma gününden beri kamuoyunda görülmediler. Rajapaksa'nın nerede olduğu bilinmemekle birlikte Wickremesinghe'nin medya ekibi yaptığı açıklamada, Pazartesi sabahı başbakanlık ofisinde kabine bakanlarıyla bir toplantı yaptığını söyledi. Polis, Wickremesinghe'nin varlıklı başkent Kolombo’da bulunan evinin ateşe verildiğini ve 3 şüphelinin tutuklandığını söyledi.

Anayasa uzmanları, cumhurbaşkanı ve başbakan resmi olarak istifa ettikten sonra, bir sonraki adımın konuşmacının cumhurbaşkanı vekili olarak atanması ve parlamentonun Rajapaksa'nın 2024'te sona erecek olan görev süresini tamamlamak için 30 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı oylaması olacağını söylüyor.

Sıradan Sri Lankalılar, Covid-19 salgını tarafından fena halde etkilenen turizme bağımlı ekonominin çöküşünden ve çiftlik üretimine zarar veren kimyasal gübre yasağından Rajapaksa'yı sorumlu tuttu. Hükümet maliyesi, Rajapaksa rejiminin verdiği artan borç ve cömert vergi indirimleri nedeniyle krize girdi. Petrol fiyatları yükseldikçe döviz rezervleri hızla tükendi. (Reuters)