Avusturya hükümeti, aşıların ciddi hastalıklarla mücadelede etkili olduğunu ve gelecekteki karantinaları önlemek için yasaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. AB ve Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler, hükümetin "bunun gerçekten güçlü bir adım ve gerçekten zor bir önlem olduğunun çok farkında" olduğunu söyledi. 

Edtstadler, "Politikacılar olarak, sağlık sisteminin hala çalıştığından, toplumun bir bütün olarak normal yaşayabildiğinden emin olma sorumluluğumuz var" diyor, ancak yine de zorunlu aşılamanın "insan haklarına müdahale" olduğunu söylüyor. Edtstadler, "Fakat bu durumda, bu müdahale haklı görülebilir. Pandemiden kurtulmaya ihtiyacımız var ve biliyoruz ki aşıdan kurtulmanın ve normal bir yaşama dönmenin tek yolu" diye ekledi. 

3 BİN 600 EUROYA KADAR PARA CEZASI

Yasa bugün yürürlüğe giriyor, ancak yetkililer Mart ayının ortasına kadar insanların aşı durumunu kontrol etmeye başlamayacak. Aşı olmayı reddedenler, 600 euro ile 3 bin 600 euro arasında değişen para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Tıbbi nedenlerle aşı olamayan veya hamile olanlar için istisnalar geçerlidir. Avusturyalıların yaklaşık yüzde 72'si tam aşılıdır. 

Viyana Tıp Üniversitesi ve şehrin en büyük hastanesinde Anestezi ve Yoğun Bakım Bölüm Başkanı Dr. Klaus Markstaller, aşının hayat kurtardığını söylüyor. Markstaller, "Aşılamanın hastalığın şiddetli seyrini engellediği ve bu nedenle yoğun bakıma yatışları önemli ölçüde azalttığı açıkça gösterildi. Yani, kişisel riskinizi ve sevdiklerinizin riskini önemli ölçüde azaltmak istiyorsanız, aşı olun" dedi. 

‘TOTALİTERLİĞE GİDEN YOL’

Bazı Avusturyalılar yasanın ne kadar katı bir şekilde uygulanacağını merak ediyor. Siyasi analist Thomas Hofer, her şeyin Covid-19'un gelecekte nasıl yayılacağına bağlı olduğunu söylüyor. Hofer, "Bence pek çok insan bunun hükümetin ilk başta önerdiği kadar katı olmayacağını umuyor. Bence bir çeşit Avusturya çözümü var, bu da onu asla sonuna kadar götürmeyeceğiniz anlamına geliyor. Hükümet bile, tamam, belki Mart veya Nisan'da buna artık gerek yok diye düşünebilir. Ancak bu, pandeminin nasıl geliştiğine bağlı" dedi. 

Ancak aşı zorunluluğuna karşı güçlü direnç devam ediyor. Aşırı sağcı, aşı karşıtı Özgürlük Partisi, tedbire mahkemede karşı çıkacağını söyledi. Lideri Herbert Kickl, yasanın "Avusturya'da totaliterliğe giden yolu açtığını" söyledi. Yasanın birçok muhalifi sokaklara dökülüyor. Toplumun birçok farklı kesiminden göstericiler, zorunlu aşılara ve Covid-19 ile ilgili kısıtlamalara karşı her hafta protesto gösterileri düzenledi. (BBC)