Raporda, "Rus devletinden aktörler tutarlı bir şekilde ABD kamuoyunun algısını etkilemeye çalıştı" denildi. Gizliliği kaldırılan rapor, 2020 oylamasını etkilemeye yönelik yabancı çabaların en kapsamlı istihbarat değerlendirmesini temsil ediyordu.

Raporda, Rusya'nın yanı sıra İran ve diğer ülkelerin seçimleri etkilemeye çalıştığı belirtildi. İstihbarat yetkilileri, Çin’in seçimleri etkileme çabalarını da değerlendirdi, ancak sonuçta böyle bir operasyonun başarısız olacağı ve muhtemelen geri tepeceği sonucuna vardılar.

"DIŞ GÜÇLER ZAYIFLATMAYA ÇALIŞIYOR"

Raporda ayrıca, Rusya'nın veya diğer ülkelerin, 2016'dan farklı olarak, oy pusulalarını değiştirmeye yönelik herhangi bir çabası olmadığı da ortaya çıktı. Rus bilgisayar korsanlarının eyalet ve yerel ağları araştırmaya yönelik çabaları, Moskova'nın başkanlık seçimlerini etkileme çabalarıyla alakası yoktu.

Rapor ayrıca, Amerikan kamuoyu arasında daha fazla direnç ve dezenformasyonu yaymaya yönelik yabancı tehditler konusunda duyarlı olduğunu ortaya koydu. Yine de, Amerikan siyasetini etkilemeye yönelik yabancı çabalar önemli bir tehdit olmaya devam ediyor, Biden yönetimi bununla savaşacağını söyledi.

Ulusal İstihbarat Müdürü Avril Haines yaptığı açıklamada, "Yabancıların kötü etkisi, ülkemizin karşı karşıya olduğu kalıcı bir sorundur" dedi ve "ABD düşmanlarının bu çabaları, bölünmeleri daha da kötüleştirmeye ve demokratik kurumlarımıza olan güveni zayıflatmaya çalışıyor" şeklinde ekledi.

SEÇİME GÜVENİ ZEDELEDİ

2020 kampanyası sırasında istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Bay Trump'ın yeniden seçilme şansını artırmak amacıyla Biden’ın oğlu Hunter hakkındaki zarar verici bilgileri nasıl yaydığını ana hatlarıyla açıkladı. Rapora göre Rusya, Amerikan halkının iki başkan adayına bakış açısını etkilemenin yanı sıra Moskova’nın ABD seçim süreçlerine olan güveni zayıflatma konusundaki hedeflerini gerçekleştirmeye çalıştı. (New York Times)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com