İngiliz istihbaratına göre, bunlar arasında Hava Kuvvetleri Komutanı General-Albay Andrei Serdyukov ve Güney Kuvvetler Grubu Komutanı Alexandr Dvornikov gibi üst düzey isimler yer alıyor.

İstihbarat, yerleşim bölgesinin güney ucundaki Rus zırhlı birliklerinin yavaş yavaş artan kazanımları karşısında, Ukrayna'nın Severodonetsk-Lysychansk cephesindeki savunmasını yeniden yapılandırdığı bir dönemde geldiğini ekledi.

Cuma günü, Ukrayna kuvvetlerine haftalarca süren şiddetli sokak çatışmalarının ardından daha fazla zayiatı sınırlamak ve yeniden bir araya gelmek için Severodonetsk'ten çekilme emri verildiği ortaya çıktı. Mariupol'dan çekilmesinden bu yana Ukrayna için en büyük stratejik kayıp olan bu hamle, Rusya tarafından büyük bir zafer olarak görülüyor.

‘BİR ANLAMI YOK’

Çatışmanın odak noktasının, yine Donbas'ın Luhansk eyaletinde, Siverskyi Donets nehrinin sadece birkaç kilometre ötesinde, Severodonetsk'e benzer büyüklükte bir sanayi şehri olan Lysychansk'a kayması bekleniyordu. Ukraynalı yetkililer, Severodonetsk'teki askerlere, bombalanan doğu kentinde savunacak çok şey kalmadığı için geri çekilme emri verildiğini söyledi.

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Gaidai Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada, "Sadece orada kalmak uğruna aylar içinde paramparça olacak pozisyonlarda kalmanın bir anlamı yok" dedi. Ukrayna dışişleri bakanı, geri çekilmenin ülkesinin savaşı kaybettiği anlamına gelmediğini söyledi ve Rusya'nın 9 Mayıs'a kadar Donbas bölgesinin doğusunu işgal etmek istediğini belirtti. (Sky News)