Rus askerlerinin Ukrayna sınırı boyunca yoğunlaşması, Rusya destekli ayrılıkçıların ve Ukraynalı güçlerin Moskova'nın 2014'te Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı ilhakından bu yana bir çatışmaya kilitlendiği Doğu Ukrayna'daki ateşkes ihlallerinin artmasıyla ortaya çıktı. Ukrayna'nın doğusunda çatışmalarda 14 binden fazla insan öldü ve siyasi bir anlaşmayı müzakere etme çabaları durdu.

83 BİN ASKER TOPLANDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy'nin sözcüsü Iuliia Mendel AP’ye verdiği demeçte “Elbette Vladimir Putin ile görüşme talebi var. Şu ana kadar bir yanıt almadık ve bunun diyaloğun reddi olmadığını umuyoruz” dedi. 

Sözcü, talebin 26 Mart'ta 4 Ukraynalı askerin bir havan saldırısında öldürülmesi üzerine yapıldığını da sözlerine ekledi.

Mendel, ‘’Rusya'nın Doğu Ukrayna sınırında 41 bin ve Kırım'da 42 bin asker topladığını söyledi. Birlikler gelmeye devam ettikçe bu sayıların artması muhtemeldir’’ dedi. 

Bunun yanında, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Zelenskyy'den görüşme için "son günlerde" herhangi bir talep alınmadığını söyledi.

G-7: ENDİŞE DUYUYORUZ

Batı ülkelerinden ve Ukraynalı yetkililer, çatışma bölgesinde artan sıklıkta ateşkes ihlallerine ilişkin endişelerini dile getirdiler. 

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin G-7’nin dışişleri bakanları Pazartesi günü, Rus askeri kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarında ve yasadışı olarak ilhak edilmiş Kırım'da devam eden büyük artışından derin endişe duyduklarını söylediler.

(AP, çeviri: polemikhaber)