Demoskop tarafından yapılan ankete göre, Mart ayındaki yüzde 51'den İsveçlilerin yüzde 57'sinin NATO üyeliğini desteklediğini gösterdi. Katılmaya karşı çıkanlar yüzde 24'ten yüzde 21'e, kararsız olanlar yüzde 25'ten yüzde 22'ye düştü. Mart ayında yapılan anket, İsveçlilerin çoğunluğunun NATO'ya katılmaktan yana olduğunu gösteren ilk anket oldu.

TARAFSIZLIK BİTİYOR

İsveç, Napolyon döneminden beri savaşta değil ve güvenlik politikasını "askeri ittifaklara katılmama" üzerine inşa etti. Ancak Finlandiya gibi, Moskova'nın "özel askeri operasyon" dediği Ukrayna'nın işgali de radikal bir yeniden düşünmeye zorladı. Her iki ülkenin de 30 ulustan oluşan ittifaka katılma olasılığı yüksek görülüyor.

İsveç hükümeti, Mayıs sonundan önce teslim edilecek bir raporla güvenlik politikasını gözden geçiriyor ve iktidardaki Sosyal Demokratlar, NATO'ya katılıp katılmama konusunda ciddi bir iç tartışma yürütüyorlar.

14 Nisan ile 19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ve bin 177 görüşmeden oluşan Demoskop anketi, Sosyal Demokrat seçmenler arasında üyelik için artan desteğin, ittifaka katılmayı muhalefetten çok daha fazla desteklediğini gösterdi. (Reuters)