Görüşmeler öncesinde Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, hiçbir belgenin imzalanmasının beklenmediğini söyledi ve izole Lukaşenko’nun Rusya'nın desteği karşılığında hükümet politikası üzerinde kontrolü kabul etmesi için Moskova'dan gelen baskıya direnmeye devam ettiğinin sinyalini verdi.

‘’YIL SONUNA DOĞRU NETLEŞİR’’

Lukaşenko retorik bir üslupla “Uygar ülkeler gibi ilerliyoruz, sadece birlikte, sadece birlik olarak… Neredeyse tek bir halk olarak” dedi. Ancak somut anlaşmalar konusunda, tartışmaların muhtemelen daha fazla hükümet içi istişarelere yol açacağını ve bir programın Ekim veya sonrasına kadar kabul edilmeyebileceğini söyledi. Bununla birlikte, ülkeler arasında artan askeri işbirliğinin işaretleri vardı.

Lukaşenko, Putin ile bu yılki beşinci toplantısı öncesinde, savaş jetleri ve helikopterlerin yanı sıra S-400 hava savunma silahları da dahil olmak üzere büyük bir silah sevkiyatı almayı umduğunu söyledi. Moskova ayrıca, ana siyasi muhaliflerini hapse attıktan ve geçen yılki kitlesel protestoların ardından muhalefete acımasız bir baskı uyguladıktan sonra batı tarafından büyük ölçüde tecrit edilen Belarus'un otoriter liderine yeni bir kredi vermeye hazır olduğunu söyledi.

Kremlin'in bu izolasyonu, Lukaşenko’yu Belarus'u siyasi, askeri ve ekonomik olarak Rusya'ya çok daha yakınlaştıracak ve hatta ülkeleri ortak bir para birimiyle bağlayacak bir dizi entegrasyon projesini tamamlamaya zorlamak için kullandığı düşünülüyor.

(Guardian)