Görüşmelerde, Navalny'nin kıdemli danışmanları, bu haftaki Rus yetkililere yönelik yaptırımları memnuniyetle karşıladıklarını, ancak oligarkları ve Vladimir Putin'in kararını etkileyebilecek diğer kişileri de görmeyi umduklarını söylediler.

Litvanya’nın Vilnius şehrinde bulunan Navalny'nin yardımcılarından Leonid Volkov, "İlk turun yanlış bir başlangıç olduğunu söylemeyeceğim ama açıkça Avrupalı karar vericiler dikkatli davranıyorlardı. Çünkü bu insan hakları yaptırımları ilk kez kullanılıyor" dedi.

HEDEF SİYASİ BASKI YARATMAK

Bu hafta Volkov, "Putin'in oligarklarına karşı yaptırımların Kremlin'e azami derecede acı verici bir darbe olacağını" söylediği bir video yayınladı. 

Salı günü açıklanan AB ve ABD yaptırımları, üst düzey güvenlik ve siyasi yetkililerin yanı sıra Navalny’nin zehirlenmesi ve hapse atılmasına bağlı şirketler ve araştırma enstitülerini hedef aldı. 

Volkov, "Liste o kadar büyük değildi ve pek çok insanı hayal kırıklığına uğrattı ama bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Bütün bu hikayenin amacı, yakın çevresi aracılığıyla Putin üzerinde siyasi baskı yaratmak" dedi.

YAPTIRIMLAR SEMBOLİK

Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın İngiltere’deki yöneticisi Vladimir Ashurkov, Rus yetkililere yönelik kişisel yaptırımların "sembolik" göründüğünü söyledi. 

Bu yılın başlarında Beyaz Saray'a aralarında Navalny'nin yaptırımlar için öncelikli hedefler olarak belirlediği önde gelen işadamları, medya şahsiyetleri ve üst düzey güvenlik görevlilerinin akrabalarının da bulunduğu 30'dan fazla Rus'un bir listesini gönderdi. Bunlardan sadece üçü bu haftanın yaptırım listesindeydi.

‘ATEŞLE OYNAMAYIN’

Rusya, yaptırımları "Ateşle oynamayın" diyerek eleştirdi. Putin sözcüsü Dmitri Peskov, yaptırımların halihazırda Rusya'nın üst düzey yetkililerine uygulanan kısıtlamaların kopyalandığını söyledi. 

Peskov, "Bu kişiler yurt dışına seyahat etmiyor, yabancı bankalarda hesap açma veya yurtdışında mülk sahibi olma hakları yok" dedi.

(Guardian)
(Çeviri: polemikhaber)