Çalışmanın tahminlerine göre, Avrupa Birliği'nde her yıl yaklaşık 153 milyon ton gıda, önceki tahminlerin iki katı ve ithal edilenden 15 milyon ton daha fazla olmak üzere çöpe atılıyor. Araştırma, sadece AB'de israf edilen buğday miktarı, Ukrayna'nın buğday ihracatının yaklaşık yarısına ve AB'nin diğer tahıl ihracatının dörtte birine eşit olduğunu söylüyor.

‘TAM BİR SKANDAL’

Çalışmayı hazırlayan Feedback EU’nun Direktörü Frank Mechielsen, “Gıda fiyatlarının yüksek olduğu ve yaşam maliyeti krizinin olduğu bir zamanda, AB'nin potansiyel olarak ithal ettiğinden daha fazla gıdayı çöpe atması bir skandal. AB, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve gıda güvenliğini iyileştirmek için 2030 yılına kadar çiftlikten çatala gıda atıklarını yarıya indirmek için yasal olarak bağlayıcı hedefler belirlemek için büyük bir fırsata sahip” dedi. 

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, kısmen Ukrayna'daki savaş nedeniyle geçen ay küresel gıda fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 8 daha yüksekti.Buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları bu yıl 2008 dünya mali krizinin zirvesinde belirlenen rekorları bile aştı.Tahıl piyasası analisti Abdolreza Abbassian, ucuz gıda döneminin sona erdiğini ve Rusya-Ukrayna savaşı sona erdikten sonra bile fiyatların muhtemelen yüksek kalacağını söyledi.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN TAM DESTEK

Brüksel'in, gıda israfını önlemeye yönelik dünyanın ilk yasal olarak uygulanabilir hedefleri için bu yıl içinde bir öneri sunması bekleniyor. 43 kar amacı gütmeyen kuruluş, AB ajansının 2030 yılına kadar atıklarda yüzde 50 azalma çağrısını destekledi. (Guardian)