Rapora göre Fransa, 1994 Ruanda soykırımında yüzbinlerce insanın ölümünden "önemli bir sorumluluk taşıyor" çünkü yetkililer katliamın hazırlandığını bilmelerine rağmen bir şey yapmadı.

800 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Suçlama, Paris ile Doğu Afrika ülkesi arasında, Fransa'nın toplu katliamlar öncesinde ve sırasında burada oynadığı rol konusunda devam eden anlaşmazlığın sonuncusu. 

Fransa uzun zamandır soykırımı durdurmak için yeterince şey yapmamakla suçlanıyor. 

ABD hukuk firması Levy Firestone Muse tarafından hazırlanan 600 sayfalık rapor, Fransa'yı, çoğunluğu Tutsi azınlıktan olmak üzere yaklaşık 800 bin kişinin öldürülmesini organize eden aşırılık yanlısı Hutu rejiminin "işbirlikçisi" olarak nitelendiriyor. Milyonlarca sayfalık belge ve 250'den fazla tanıkla yapılan görüşmelere dayanan raporda, Fransız yetkililerin veya personelin Tutsilerin öldürülmesine doğrudan katıldığına dair hiçbir kanıt bulunamadı.

BAKAN: YENİ BİR İLİŞKİYE HAZIRIZ

Fransa, Haziran ve Ağustos 1994 arasında BM yetkisi altında başlatılan askeri-insani bir müdahale olan Turquoise Operasyonunu yönetti. Eleştirmenler, bunun gerçekte soykırımcı Hutu hükümetini desteklemeyi amaçladığına inanıyorlar. 

Fransa’nın yaptığı bir araştırma, Fransa'nın, Afrika'ya yönelik sömürgeci tavrı nedeniyle soykırıma yol açan olaylara karşı kör olduğu ve sonuç olarak "ciddi ve ezici" sorumluluk taşıdığı, ancak soykırıma suç ortağı olmadığı sonucuna vardı.

İki ayrıntılı rapor, çelişkili sonuçlarına rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olabilir. Ruanda’nın Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, 13 milyonluk küçük ama stratejik ülkenin Fransa ile “yeni bir ilişkiye” hazır olduğunu söyledi.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)