Rapora göre, güneş enerjisi maliyetleri geçen yıl yüzde 16 düşerken, karada rüzgarın maliyeti yüzde 13 ve açık deniz rüzgarının maliyeti yüzde 9 düştü.

‘’KÖMÜR DEVRİLME NOKTASINDA’’

On yıldan daha kısa bir sürede, büyük ölçekli güneş enerjisinin maliyeti yüzde 85'ten fazla düşerken, karada rüzgar neredeyse yüzde 56 ve açık denizde rüzgar neredeyse yüzde 48 oranında azaldı. Irena'nınGenel Müdürü Francesco La Camera, ajansın son araştırmasının dünyanın "kömürün devrilme noktasının çok ötesinde" olduğunu kanıtladığını söyledi.

Camera, “Günümüzde yenilenebilir enerji en ucuz enerji kaynağıdır. Yenilenebilir kaynaklar, kömüre bağlı ülkeleri, artan enerji talebini karşılamalarını sağlarken, maliyetlerden tasarruf etmelerini, istihdam yaratmalarını, büyümeyi hızlandırmalarını ve iklim hedeflerini karşılamalarını sağlayan ekonomik açıdan çekici bir aşamalı çıkış gündemiyle sunuyor” diye ekledi. 

DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Rapora göre, yüzlerce mevcut kömür santralini sübvansiyonsuz yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirmek, enerji sistemi maliyetlerinde her yıl 32,3 milyar dolar sağlayabilir ve yılda yaklaşık 3 gigatonkarbondioksit salınımını önleyebilir.

Rapor, yenilenebilir enerji maliyetinin önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Önümüzdeki iki yıl içinde, tüm yeni güneş enerjisi projelerinin dörtte üçü, yeni kömür santrallerinden daha ucuz olacak ve karadaki rüzgar maliyetleri, en ucuz yeni kömürle çalışan seçenekten dörtte bir oranında daha düşük olacak.
(Guardian)