Çift vuruşun tartışmalı taktiği, savaş uçaklarının bir alana saldırması ve daha sonra insanlar enkazdan kurtarılırken aynı bölgeyi tekrar vurmak için geri dönmesidir.

Suriye Adalet ve Hesap Verebilirlik Merkezi (SJAC) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, 2013 ve 2021 yılları arasında yerleşim bölgelerini hedef alan 58 çift vuruşlu saldırı tespit edildi.

ACI ÜZERİNE ACI

Raporda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bomba kullanan müttefiki Rus kuvvetlerinin, Suriye rejimiyle birlikte sağlık görevlilerinin ve sivillerin bir ilk saldırının kurbanlarına yardım etmek için toplandığı alanları bombaladığı yazıyor. Saldırıların amacı, mümkün olduğu kadar çok insanı öldürmek veya sakat bırakmak, ayrıca sivil altyapıyı yok etmek ve siviller arasında yaygın bir korkuya neden olmaktır.

SJAC ekibi, saldırıları doğrulamak ve bir kanıt vakası oluşturmak için açık kaynak istihbaratı kullanarak saatlerce video görüntüleri ve görüntüleri araştırdı. İdlib'in kuzeyindeki bir kampa düzenlenen saldırıda yaklaşık 45 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Kurtarma görevlileri, ikinci bir füze vurduğunda, kurtarma görevlilerini ve bir sınıf dolusu çocuğu öldürdüğünde, ilk bombalamanın neden olduğu kampta bir yangını söndürmeye çalışıyorlardı. Ardından üçüncü bir füze vurularak daha fazla hayatta kalan ve sivil savunma işçisi öldü.

‘YAPTIRIM YOK’

Raporda, Rusya 2015'te çatışmaya girdiğinde, çift vuruşlu saldırıların "sıklığı ve yoğunluğu arttı ve daha geniş bir yıkıma yol açtı" diyor. Rus yapımı Krasnopol gibi lazer güdümlü silahlar daha da fazla yıkıma neden oldu. Saldırıların hem tıbbi hem de insani yardım çalışanlarını hedef alan Cenevre Sözleşmesini ihlal etmiş olması muhtemel. Ancak SJAC'ın hukuk görevlisi Nessma Bashi, New Arab'a Rusya ve Suriye'nin Cenevre Sözleşmesi’ne taraf devletler olmasına ve ihlallerine dair güçlü kanıtlar olmasına rağmen, "uluslararası insancıl hukukun bir yaptırım mekanizmasından yoksun olduğunu" söyledi. (Mirror)