Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın dışında ekonomi yönetiminin bir parçası olan yeni kurallar, özellikle uzun vadeli kredileri baskı altına aldı. Orta ölçekli bir fabrikanın patronu, ihtiyaç duyulan krediye erişmenin "her geçen gün daha da zorlaştığını" söyledi.

‘İKTİDAR BANKALARI KORKUTUYOR’

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, son aylarda uygulamaya konulan kredi ve teminat düzenlemelerinin kafa karışıklığına yol açtığını ve bankaların sorularını yönelttiğini söyledi. Bir banka kaynağı, "Bunlar bir banka için yönetilmesi çok zor kalemler. Her banka hükümetin düzenlemelerinden sonra gelebilecek ekstra yükümlülüklere karşı kendi bilançosunu yönetmeye çalışıyor ve bu bankaları korkutuyor" dedi. 

Verilere göre, 13 haftalık dövize göre düzeltilmiş bir ölçüme dayanan genel kredi büyümesi, nisan ayında çok sayıda düzenlemenin başladığı yüzde 50'ye kıyasla, ağustos sonunda bir yıl öncesine göre yüzde 20 arttı. 

KRİTİK SEÇİM YAKLAŞIRKEN

Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhafazakar AK Parti için riskler yüksek ve anketler Erdoğan'ın öncelikle artan yaşam maliyetleri ve diğer ekonomik zorluklar nedeniyle kaybedebileceğini gösteriyor. Merkez Bankası, enflasyonun yüzde 80'e ulaşmasına rağmen faiz oranlarını düşürmeye devam etti. Son aylarda ucuz kredileri net ihracatçı şirketlere ve sektörlere yönlendirmek için birkaç yeni kural kabul ederek, ülkenin büyük cari açıklarını hafifletmeyi amaçladı.

Geçen ay banka, borç verenlere, yatırımları veya ihracatı artırmadığı görülen bazı krediler için teminat olarak uzun vadeli sabit kuponlu tahviller tutma talimatı verdi. Ancak bazı borç verenler, kısa vadeli kredileri desteklemek için uzun vadeli likit olmayan tahviller tutmanın çok riskli olduğunu söylüyor. (Reuters)