Roma'daki Prima Porta mezarlığındaki sıra sıra tabutların bulunduğu bir depodan birkaç adım uzakta, idari ofisin önünde sıraya giren yaklaşık 12 cenaze işçisinden oluşan bir grup arasında öfke kaynıyordu.

‘’CORONA VİRÜSÜ SUÇLUYORLAR’’

Bazıları gömülmek veya yakılmak üzere oradaydı, diğerleri ise aylar önce ölülerin yakılan küllerini toplamak için oradaydı. 

Bir cenaze şirketi çalışanı olan Maurizio, "Bu trajik, utanç verici bir durum. Sadece etrafınıza bakın, hepimiz bekliyoruz. Bunu corona virüsü suçluyorlar, ama bu sadece bir bahane. Her gün böyle" dedi. Başka bir cenaze görevlisi olan Gilberto, "Cesetler geliyor ama yer yok ve bu sebeple uzun bir bekleyiş var’’ dedi.

Roma'nın kuzeyinde 140 hektarın üzerine yayılmış olan Prima Porta Mezarlığı, İtalya'daki en büyük mezarlıktır. Ancak mezarlık alanı yok ve İtalyan başkentindeki tek krematoryum yarı kapasitede çalışıyor.

‘’ALANA İHTİYACIMIZ VAR’’

Ocak ayında ölen aile üyeleri olan insanlar, ölülerinin hala gömülmediklerini veya yakılmadıklarını söylüyorlar ve şehirdeki diğer mezarlıklardaki cenaze işleri de benzer sıkıntılara sahip. 

Mezarlıkları yöneten belediye şirketi Ama, gecikmelerin corona virüs ölümleri ve salgın nedeniyle sağlık bakanlığı tarafından dayatılan düzenlemelerle daha da arttığını söylüyor.

Covid-19, Roma'daki ölümlerin artışına katkıda bulunurken, cenaze yöneticileri daha fazla cenaze alanı yaratamamaktan sorumlu. Cenaze direktörlerini temsil eden dernek EFI başkanı Gianni Gibellini, geçen hafta cenaze kaosuyla ilgili olarak savcılara suç duyurusunda bulundu. Gibellini, "Diğer mezarlıklarda daha fazla sıra var. Roma'nın mezarlıkları bir çürüme halinde, ancak her şeyden çok ölüleri gömmek için yeri yok. Daha fazla ölü yakma fırınına ve cenaze törenine ihtiyacımız var ve dahası, insanları toprağa gömmek için alana ihtiyacımız var" dedi.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANINA BİLBOARD ASTIRDI

Aslında alarm, ilk olarak Nisan ayı başlarında, yaslı bir isim olan Oberdan Zuccaroli tarafından, "Anne, seni henüz gömemediğim için özür dilerim" şeklinde şehrin dört bir yanına büyük reklam panoları asan Zuccaroli’den geldi. Bir billboard şirketi sahibi olan Zuccaroli, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, annesinin 8 Mart'ta kalp krizinden öldüğünü söyledi. Liberal bir siyasi parti olan Azione'nin lideri Carlo Calenda, "Mezarlıkların dört yıl önce doygunluğa doğru gittiğini biliyorduk" diyerek, "Bu sorun Roma'da aylardır devam ediyor ve belediye binasının bunu yönetemeyeceğini gösteriyor" şeklinde ekledi.

(Guardian)