Bir Rus devlet laboratuvarı, erimiş donmuş topraktan kurtarılan hayvanların kalıntılarını analiz ederek tarih öncesi virüslerle ilgili araştırmalar başlattığını duyurdu.

Sibirya merkezli Vektor laboratuvarı yaptığı açıklamada, projenin amacının paleovirüsleri tespit etmek ve virüs evrimi konusunda ileri araştırmalar yapmak olduğunu söyledi.

4 BİN 500 YILLIK ATLA BAŞLADILAR

Yakutsk'taki Kuzey Doğu Federal Üniversitesi ile işbirliği içinde yürütülen araştırma, en az 4 bin 500 yaşında olduğuna inanılan tarih öncesi bir attan çıkarılan dokuların analiziyle başladı. Vektor, kalıntıların 2009 yılında, mamutlar da dahil olmak üzere Paleolitik hayvan
kalıntılarının keşfedildiği geniş bir Sibirya bölgesi olan Yakutistan‘da keşfedildiğini söyledi.

BİRÇOK HAYVAN VAR

Araştırmacılar ayrıca mamut, geyik, köpek, keklik, kemirgen, tavşan ve diğer tarih öncesi hayvanların kalıntılarını da inceleyeceklerini söylediler. Kuzey Doğu Federal Üniversitesi'ndeki Mamut Müzesi laboratuvarının başkanı Maxim Cheprasov basın açıklamasında, kurtarılan hayvanların zaten bakteri araştırmalarına konu olduğunu söyledi.

BİYOLOJİK SİLAH LABORATUVARI

Sovyet döneminde biyolojik silahların geliştirildiği eski bir merkez olan Sibirya’nın Novosibirsk bölgesindeki Vektor laboratuvarı, çiçek hastalığı virüsünü depolayan dünyadaki iki tesisten biridir. Bilim adamları, Kuzey Kutbu'nun küresel ortalamadan iki kat daha hızlı ısındığını, yerel vahşi yaşamı tehlikeye attığını ve eriyen donmuş toprakta depolanan karbondioksiti serbest bıraktığını söylüyor. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com