On yıldan fazla bir süredir Hitler için çalışan Korgeneral Hans Baur, 2 Mayıs 1945'te Sovyet askerleri tarafından yakalandı ve Moskova'da yargılandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Baur'un dosyasından belgeler yayınladı. FSB'nin Novgorod şubesinden gelen belgeler arasında Baur'un el yazısı otobiyografisi ve Almanca'dan tercümesi ile tanıklığı yer alıyor.

Baur, Hitler ile 30 Nisan 1945'te, Nazi lideri ve eşi Eva Braun'un intiharlarından kısa bir süre önce gerçekleşen son konuşmasını anlattı. Baur'a göre, Hitler son günlerinde, yaşlı ve kırılgan bir şekilde konutundan neredeyse hiç ayrılmadı. Baur'un iddia ettiği gibi elleri titriyordu ve niyeti belliydi. 

‘ASKERLERİM DAYANAMIYOR’

Baur, "Hitler beni koridorda karşıladı ve odasına götürdü. Bana elini verdi ve şöyle dedi: 'Baur, sana veda etmek istiyorum, sana tüm yıllar boyunca hizmet ettiğin için teşekkür etmek istiyorum'” dedi. Ardından, Baur'un ifadesine göre, Hitler ona en sevdiği tablo olan Rembrandt'ın Prusya Kralı Büyük Frederick'in portresini hediye olarak vermek istedi. Baur ise bu durumda “her şey alt üst olur” diyerek Hitler'i intihar etmemeye ikna etmeye çalıştı. Hitler ise yanıt olarak, “Askerlerim daha fazla dayanamıyor ve istemiyorlar. Artık dayanamıyorum” dedi. 

‘ÖLDÜKTEN SONRA CESEDİMİ YAK’

Baur'a kendisinin ve Braun'un cesedinin ölümünden sonra "hemen" yakılmasını emrettiğini açıkladı. Hitler bu dileği, cesetlerinin, Nisan 1945'te idam edildikten sonra, Milano'da halka açılmak üzere asılan İtalyan diktatör Benito Mussolini ve sevgilisininkine benzer bir kaderi olacağı korkusuyla açıkladı.

13 Mayıs 1945'te, karşı istihbarat departmanı çalışanları, Adolf Hitler ve Eva Braun'un kömürleşmiş cesetlerinin mezar yerini keşfetti ve gerçekliği çok sayıda adli tıp muayenesiyle doğrulandı. 

Hans Baur, 1950'de Sovyetler Birliği'nde 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak beş yıl sonra serbest bırakıldı. 1957'ye kadar yaklaşık iki yıl Fransızlar tarafından hapsedildi. Aynı yıl Batı Almanya'ya döndü ve 1993'te 95 yaşında öldü.

ÖLÜMÜ HALA TARTIŞILIYOR

Yıllar boyunca, Hitler'in intihar hikayesi tartışıldı. 2009'da Amerikalı araştırmacılar, Moskova'daki bir sergide gösterilen kafatası parçasının Hitler'e ait olmadığını iddia etti. FSB’nin Arşiv Başkanı Vasily Hristoforov, o sırada Sovyet adli soruşturmasının kalıntıların gerçekliğini açıkça kanıtladığını söyleyerek bu iddiaları reddetti.

Hitler'in kalıntıları 1946'da Almanya'nın Magdeburg kentine gömüldü, ancak Sovyet hükümeti, mezar alanının Hitler'in takipçileri için bir türbe haline gelebileceğinden endişe duydu, bu yüzden 1970'de mezarı gizlice çıkararak yok etti. Moskova, Nazi liderini teşhis etmek için kullanılan kafatası ve çene parçalarını saklamaya karar verdi. (RT)