Rusya, 'askeri tatbikatlar' gerekçesiyle Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'a asker taşımaya başladı. Hamlenin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığını savunan Batı başkentlerinde endişeye sebep olacağı konuşuluyor.
Rusya ve Belarus ordusu arasında birlikte gerçekleştirilecek olan "Birleşik Çözüm" isimli tatbikatlar, Rusya'nın Ukrayna sınırında asker yığınağını sürdürdüğü sırada gerçekleşecek.

AĞIR TOPLAR VE ASKERİ ARAÇLAR GETİRİLİYOR

Sosyal medyadan paylaşılan videolarda trenle Belarus'a ağır toplar ve diğer askeri araçlar getirildiği görüldü. Belarus Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandr Volfoviç, şubat ayında yapılacak tatbikatlar için Rus askerlerinin şimdiden ülkeye gelmeye başladığını belirtti.

The Guardian'da yer alan habere göre bazı askeri analistler, geniş bir işgal girişimi durumunda Ukrayna'nın savunması gereken alanı artırmak için Rusya'nın Belarus üzerinden de ülkeye saldırabileceğini savunuyordu.

Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko, Batı yaptırımları karşısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile giderek yakınlaştı ve 2014'te üstlendiği "Ukrayna konusunda tarafsızlık" politikasını terk etti.

KIEV AYRILIKÇILARLA SAVAŞIYOR

Kiev, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiği 2014 yılından bu yana ülkenin Rusya sınırındaki iki bölgede ayrılıkçılarla savaşıyor. Savaş boyunca 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Kiev, Rusya'nın ayrılıkçılara askeri destek sağladığını ifade ederken Moskova bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan Kiev ve Batı ülkeleri, Rusya'nın sınırda yaklaşık 100 bin asker topladığını ve Ukrayna'yı işgale hazırlandığını iddia ediyor.

‘NATO’YA GİRMEK İSTİYORUZ’

Ukrayna'nın Birleşik Krallık büyükelçisi, İngiltere'nin silah ve ilave asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladı, ancak BBC'ye en büyük sorunun NATO üyesi olmamaları olduğunu

söyledi. Vadym Prystaiko, "NATO'da olmak istedik. Avrupa'nın en büyük ordusuyla tek başımıza karşı karşıyayız" dedi. Doğu Ukrayna'daki Rus destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışma, hassas bir

ateşkes olmasına rağmen 2014'ten beri devam ediyor. Batılı ve Ukraynalı istihbarat servisleri, Rus kuvvetlerinin sınırda yığılmasının ardından 2022'nin başlarında bir istila veya saldırı olabileceğini öne sürdü. Bu arada Rusya, NATO ülkelerini Ukrayna'ya silah pompalamakla

suçladı ve ABD'nin bölgede gerilimi körüklediğini söyledi.