Pyongyang'ın kurtuluş gününde mevkidaşı Kim Jong un'a gönderilen bir mektupta Putin, hareketin her iki ülkenin de çıkarına olacağını söyledi.

Buna karşılık Kim, her iki ülke arasındaki dostluğun İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'ya karşı kazanılan zaferle kurulduğunu söyledi ve "arkadaşça dostluklarının" daha da güçleneceğini de sözlerine ekledi.

‘JAPONYA’YA KARŞI…’

Kuzey Kore devlet medya kuruluşu KCNA'nın bir raporuna göre, Putin genişletilmiş ikili ilişkilerin "iki ülkenin çıkarlarına uygun olacağını" söyledi. Kim mektubunda, Rusya-Kuzey Kore dostluğunun "Japonya’ya karşı savaşta yetiştiğini" ve "yüzyıllarca pekiştirildiğini ve geliştiğini" söyledi.

İki ülke arasındaki "stratejik ve taktik işbirliği, destek ve dayanışma, düşman güçlerin askeri tehdidini ve provokasyonunu boşa çıkarmak için ortak cephede yeni bir aşamaya getirildiğini" ekledi.

ANINDA ‘TANIDI’

Sovyetler Birliği bir zamanlar Kuzey Kore'nin önemli bir müttefikiydi ve ekonomik işbirliği, kültürel alışveriş ve yardım sunuyordu. Ancak Demir Perde'nin çöküşünden bu yana zarar gören ilişki, Rusya'nın 2000'lerin başından beri Batı'dan kademeli olarak uzaklaşmasının ardından yavaş yavaş toparlandı.

Temmuz ayında Kuzey Kore, Rusya'nın bağımsız olduklarını ilan eden bir kararnameyi imzalamasının ardından Ukrayna'da Rus destekli iki ayrılıkçı devleti resmen tanıyan birkaç ülkeden biriydi. Misilleme olarak, topraklarının bir Rus işgaline karşı savaşan Ukrayna, Pyongyang ile tüm diplomatik ilişkilerini kesti. (BBC)