Rystad Energy tarafından yapılan analiz, her gün yaklaşık 4.34 milyon metreküp gazın yakıldığını gösteriyor. St. Petersburg'un kuzey batısındaki Portovaya'daki yeni bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisinden geliyor.

TESİSTEN YAYILAN ISI ARTIYOR

İlk işaretler, bu yazın başlarında ufukta büyük bir alev fark eden yakın sınırdaki Finlandiya vatandaşlarından geldi. Portovaya, deniz altından Almanya'ya gaz taşıyan Kuzey Akımı 1 boru hattının başlangıcındaki bir istasyonun yakınında yer almaktadır.

Rusların kısıtlamadan teknik sorunları sebep göstermesiyle, Temmuz ortasından bu yana boru hattından yapılan tedarikler azaltıldı. Almanya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bunun tamamen siyasi bir hamle olduğunu söyledi. Ancak Haziran ayından bu yana, araştırmacılar tesisten yayılan ısıda önemli bir artış kaydetti ve bunun, doğal gazın yanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

‘HER GÜN ARTIYOR’

İşleme tesislerinde gaz yakma yaygın olsa da, normalde teknik veya güvenlik nedenleriyle yapılır ve bu yanığın ölçeği uzmanların kafasını karıştırıyor.  ABD’de bulunan Miami Üniversitesi'nden Dr. Jessica McCarty, "Hiç bir LNG tesisinin bu kadar çok yaktığını görmemiştim. Haziran civarından başlayarak, bu devasa zirveyi gördük ve bir anda kaybolmadı. Anormal derecede yüksek kaldı" dedi. (BBC)