Ülkenin Dışişleri Bakanlığına bağlı Kriz Merkezi Dairesi Başkanı Vladimir Tarabrin, "Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Ukrayna'da Kiev rejimi tarafında savaş yürütmek için bazı NATO ülkelerinin desteğiyle Ukrayna makamları tarafından gerçekleştirilen yabancı vatandaşların işe alımını yakından izliyor" dedi. 

‘ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI’

Tarabrin ayrıca, STK'ların yanı sıra denizaşırı Ukrayna diplomatik misyonlarının paralı asker kiralamaya dahil olduğunu iddia ederek, Kiev'in bu tür eylemlerinin 1961 Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası anlaşmaların ihlali olduğunu da sözlerine ekledi.

ZELENSKİ’NİN ÇAĞRISININ ARDINDAN

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin çağrısına yanıt veren binlerce yabancı savaşçı, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya akın etti. Moskova'ya göre, çatışmanın patlak vermesinden bu yana yaklaşık 7 bin paralı asker Ukrayna'ya geldi. Askerler arasında Polonya’dan bin 831 kişi, Kanada’dan 601 kişi, ABD’den 530 kişi, Romanya’dan 504 kişi ve Birleşik Krallık'tan 422 kişi bulunuyor.

‘HAPİS CEZASINA ŞÜKREDİN’

Geçen ay, Rusya Savunma Bakanlığı, bu yabancı bireylerin yalnızca 2 bin 741'inin hala savaştığını, birçoğunun öldürüldüğünü veya eve döndüğünü söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov geçtiğimiz günlerde, paralı askerlerin uluslararası hukuka göre asker olarak kabul edilmediğini ve "canlı olarak yakalanmaları halinde onları bekleyen en iyi şeyin bir yargılama ve hapis cezaları" olduğu konusunda uyardı. (RT)