Ülkede geçtiğimiz gün, 883 ölüm ve 25 bin 781 yeni corona virüs vakası bildirildi ve resmi ölüm sayısı 210 bine ulaştı. Kamuya açık ölüm oranlarına dayalı hesaplamalar, pandeminin başlangıcı ile bu yılın Temmuz ayı arasındaki “fazla ölüm” oranının yaklaşık 600 bin olduğunu gösteriyor.

'MALUMUN İLANI'

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu'nda epidemiyolog olan Vasiliy Vlasov, "Son gelişmeler çok endişe verici. Birçok insan hasta olsa ve ülkenin bir miktar bağışıklık geliştirmesi gerekse de, ölümler yeniden artıyor. Pratik olarak hiçbir kısıtlama olmadığı ve aşılama oranının çok düşük olduğu için bu bekleniyordu" dedi.

Corona virüs aşısı geliştiren ilk ülke olan Rusya, nüfusunu aşılamak için mücadele etti. Yetişkin nüfusun sadece yüzde 29'u, kullanılan üç Rus aşısından birinin iki dozunu aldı. Ülkede yurtdışında geliştirilen aşıların kullanımına izin verilmiyor.

ANTİKOR TESTLERİ AŞILAMAYI DÜŞÜRÜYOR

Yetkililer, hastanedeki insanların büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu söyledi ve Putin defalarca Rusları aşı yaptırmaya çağırdı. Ancak bağımsız anketler, birçok Rus'un Rus yapımı aşılara şüpheyle yaklaştığını gösteriyor. Eleştirmenler, temel olarak düşük aşılamayı, yetersiz bir aşı sunumuna ve yetkililerin salgınla ilgili gönderdiği karışık mesajlara bağladılar.

Ek olarak, Rusya'da corona virüs antikor testleri popülerdir ve bazı gözlemciler bunun düşük aşılama sayılarına katkıda bulunduğunu öne sürmektedir. Sağlık uzmanları, antikor testlerinin ne Covid-19 teşhisi için ne de ona karşı bağışıklığı değerlendirmek için güvenilmez olduğunu söylüyor. Bilim insanları, bir kişinin virüsten ne kadar süreyle korunabileceğini gösteren antikor düzeyinin hala belirsiz olduğunu söylüyor.

Covid-19’la mücadeleyi yöneten Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova, geçen hafta zor bir dönemin geldiğini söyledi. Golikova, "Ölüm sayılarında artış var ve sizden dikkatli olmanızı rica ediyorum" dedi.

Ölümleri ve enfeksiyonları gösteren ciddi rakamlara rağmen, yetkililer ekonomiye zarar verebilecek kısıtlamalar getirmek konusunda isteksiz. Ülke genelinde restoranlar, barlar ve gece kulüpleri açık kalmaya devam ediyor, ancak bazı bölgeler insanların bazı mekanlara girmek için aşı sertifikası göstermelerini gerektiren kuralları yeniden uygulayacaklarını duyurdu.

Guardian