Proje, yaşlanan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ABD ile yirmi yıldan fazla yakın işbirliğini sona erdirecek. 

Interfax, adı açıklanmayan bir kaynağın Rusya'nın projeyi başlatmak için 6 milyar dolara kadar harcamayı planladığını söylediğini aktardı.

EN YAKIN İŞBİRLİĞİ

Interfax haber ajansının aktardığına göre Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin, “2030'da planlarımıza uygun olarak istasyonu yörüngeye koyabilirsek, bu muazzam bir atılım olacak.

Dünya insanlı uzay araştırmalarına yeni bir adım atma isteği var" dedi.

Rusya kozmonotları, 1998'den beri ABD ve 16 başka ülkeden meslektaşları ile ISS konusunda çalışmakta. 

Bu, ilişkileri başka türlü insan hakları, siber saldırılar ve diğer konularda krizde olan Moskova ve Washington arasındaki en yakın işbirliği alanlarından birisi.

‘’ULUSAL OLMALI’’

Rus Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov hafta sonu Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, Moskova'nın ortaklarına ISS projesini 2025'ten itibaren terk edeceğini bildireceğini söyledi.

Rogozin, ISS'den farklı olarak Rus istasyonunun büyük olasılıkla kalıcı olarak mürettebatlı olmayacağını, çünkü yörünge yolunun onu daha yüksek radyasyona maruz bırakacağını söyledi. 

Ayrıca, Rusya'nın yabancı mürettebatın ziyaret etmesine izin vermeye hazır olduğunu söyleyerek, "Ancak istasyon ulusal olmalı. İyi yapmak istiyorsan, kendin yap’’ dedi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)