Bu haftanın başlarında Rusya, Türkiye ile normal ve charter uçuşlarını 1 Haziran'a kadar askıya aldı ve buna, günlük yaklaşık 60 bin vakaya denk gelen Covid-19 vakalarının patlamasıyla ilgili derin endişeleri gerekçe gösterdi.

ZAMANLAMA MANİDAR

Rus yetkililer, kararın siyasetle hiçbir ilgisi olmadığı konusunda ısrar etseler de, bu hareket, Türkiye'den daha fazla silahlı insansız hava aracı satın almak isteyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'nin geçen hafta sonu Ankara'ya yaptığı ziyaretle aynı zamana denk geldi.

Rusya lideri Putin, konuyu görüşmek üzere geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Ancak ertesi gün Erdoğan, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını kınamaktan çekinmedi ve Türkiye'nin her zaman Ukrayna'nın birliğinin ve güvenliğinin güçlü bir destekçisi olduğunu söyledi. Ayrıca, Rus destekli ayrılıkçılar tarafından kuşatılmış bir bölge olan Donbass yakınlarındaki gerilimleri çözmek için diplomatik yol gibi barışçıl yöntemler çağrısında bulundu.

Hem Türkiye'yi hem de Ukrayna'yı yakından takip eden önde gelen finansal analist Timothy Ash, "Putin'den Erdoğan'a mesaj açıktı: Donbass'taki mevcut mücadelede Ukrayna'yı desteklemeyin" dedi.

İLK DEĞİL

Bu, Rusya'nın Türkiye'yi 'cezalandırmak' için turizmi ve ticareti ilk defa kullanması değil. Putin, Türk ordusunun bir Rus askeri jetini düşürmesinin ardından ülke ekonomisini sarsarak Türkiye'ye uçuşları ve Türk meyve ve sebze ithalatını kısıtlamıştı. Antalya'daki seyahat şirketi sahibi Bülent Genç, Middle East Eye'a, "Bu yıl Rus turistler daha da önemli çünkü pandemi nedeniyle turizm pazarının üçte ikisini kaybettik. Geriye kalan tek Ruslardı ve birçok şirket için bir can simidi oldu. Ve ülkede kişi başına daha fazla harcayanlar onlar" dedi. 

‘’SAFLIK OLUR’’

EDAM'ın başkanı Sinan Ülgen, Rusya'nın Türkiye'ye uçuşlarını askıya alma kararı alırken Rusya'nın hem siyaseti hem de salgını aklında tuttuğuna inanıyor. Ülgen, "Moskova'nın Ukrayna üzerinden Türkiye'ye uçuşları askıya almak için herhangi bir siyasi motivasyonu olmadığını düşünmek saflık olur. Ancak, pandemiyle ilgili samimi endişeleri de olduğundan, bunu tamamen diplomatik bir hareket olarak adlandırmak yanlış olur. Yakın zamanda diğer ülkelere de benzer uçuş kısıtlamaları getirdiler" dedi. (Middle East Eye)