Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 21. güne girildi. İki ülke arasındaki müzakereler devam ederken, Ukrayna’dan "Rusya ile müzakereler çok zorlu. Ancak anlaşma olasılığı görüyoruz" açıklaması geldi.

Ateşkesin sağlanması için başlatılan müzakerelerin bugün de devam edeceği bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter'den yaptığı açıklamada, müzakerelerin 16 Mart'ta devam edeceğini duyurdu. Podolyak, "Temel çelişkiler var ancak kesinlikle uzlaşmaya yer var. Molalar esnasında alt gruplar halinde çalışmalar devam edecektir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamada bulundu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya ve Ukrayna ziyaretleri gerçekleştireceğini söyledi.

Rusya, Strasbourg merkezli Avrupa insan hakları kuruluşu olan Avrupa Konseyi'nden ayrıldığını açıkladı.

CANLI ANLATIM

20.10 | ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımları yapacaklarını bildirdi.

Biden, "Rusya ekonomisinin belini kırıyoruz. Ukrayna'ın Putin için asla bir zafer olmamasını sağlayacağız. Putin'in işgal tehdidini çok ciddiye aldık. Ukrayna'ya daha fazla güvenlik vereceğim. Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık yeni bir güvenlik desteği verilmesini sağlayacağım. Yetkimi kullanarak emri verdim" dedi.

19.30 | Kremlin: Anlaşma paketini açıklamak için erken

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu söyledi.

Peskov, gazetecilerin, İngiliz Financal Times gazetesinin, "Kiev yönetiminin tarafsızlık statüsüne geçmesi ve askerlerini azaltması karşılığında Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve askerlerin çekilmesine ilişkin taslak hazırlandığı" haberine yönelik sorusunu cevapladı.

Peskov, “Şimdilik herhangi bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Ayrıca Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmek için değil, varılan anlaşmaları düzeltmek için bir araya gelebileceğini belirtti.

18.40 |Stoltenberg: Ukrayna'ya asker göndermeyeceğiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in savaşı durdurması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Putin’in Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini, Ukrayna halkını ve liderliğini hafife aldığını söyledi. Stoltenberg, “Rusya’nın saldırıları devam ettirme kapasitesini hafife almamalıyız” dedi. Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna'ya asker göndermeyi planlamadığını açıkladı.

17.54 | Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), İngiltere'nin kamu yayıncısı BBC News’in internet sitesine erişimi kısıtladı.

Batılı ülkeler, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının ardından Rus medyasına yönelik kısıtlamalar getirmiş, YouTube, Rus medya organlarının gelirlerini kapatmıştı.

17.40 FT: Rusya ve Ukrayna, 15 maddelik bir anlaşma taslağı hazırladı

Financial Times'ın haberine göre, Rusya ve Ukrayna, 15 maddelik bir anlaşma taslağı hazırladı. Taslakta Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, askeri gücünü sınırlaması ve Kiev'i, ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması yer alıyor. Rusya da bunun karşılığında ateşkesi ve askerlerini geri çekmeyi kabul edecek.

17.30 | BM: 726 sivil öldü, 3 milyon 63 bin kişi komşu ülkelere gitti

BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 726 sivilin hayatını kaybettiğini, 1174 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 63 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

17.10 | Rusya ile ABD arasında ilk temas

Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelirken, Moskova-Washington hattında da temas kurulduğu açıklandı. TASS ajansı, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu. Habere göre görüşme talebi ABD'den geldi.

16.40 | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamalarda bulundu:

* Ukrayna’yı işgal etme niyetimiz yok.

* Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi. Ukrayna, Batı güçlerinin desteğiyle Rusya’ya karşı saldırganlık eylemi planlıyordu.

* Ukrayna’nın tarafsız ülke statüsü ile askeri güçlerden ve Nazizmden arındırılması konuları, Rusya ve geleceğimiz için ilkesel mahiyette. Bunları (Ukrayna ile barış görüşmelerinde) ele almaya hazırız

* Yeni gerçekler, ekonomimizde yapısal değişiklikler gerektirecek. Bunlar kolay olmayacak, daha yüksek enflasyon ve işsizliğe yol açacaklar

* Avrupalılar bu yaptırımlardan etkileniyor. Çünkü gaz fiyatı yükseliyor. Yaptırımlar tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdi, dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak.

* Batı'daki sıradan insanların beni duymasını istiyorum. Bunların hepsinin Rusya'nın saldırganlığından kaynaklandığını iddia ediyorlar. Bu bir yalandır. Gerçek olan şudur, sorun, Batılı liderlerin politikalarının sonucudur. Bu kişiler insanları önemsemiyorlar, onların derdi kendi cepleri.

* Batılı ülkeler, paralı asker ve silah temin ederek Kiev’i kan dökmeye itiyor.

16.08 | Zelenski, ABD Kongresi'ne seslendi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, video konferans aracılığıyla ABD kongresine seslendi:

*Siz tarihinizde biz anlamanızı sağlayacak şeyler yaşadınız. Size ihtiyacımız var…

* Rusya, Ukrayna semalarını ölüm yuvasına çevirdi, ölüm yağdırıyorlar. Sayısız bomba attılar, bu terör Avrupa'nın 80 yıldır görmediği bir şey. Biz bu teröre karşılık istiyoruz. Ukrayna hava sahasını kapatın; biz çok mu şey istiyoruz?

* Siz ‘Bir hayalim var’ sözünü iyi bilirsiniz [Martin Luther King'in sözünü hatırlatıyor]. Bir ihtiyacım var, Ukrayna semalarını korumam gerekiyor.

* Ukrayna’yı düşünürken, 11 Eylül saldırılarını hatırlayın.

* Ne tür savunma sistemlerine ihtiyacımız olduğunuzu biliyorsunuz; S-300 ve benzer sistemler.

* Bütün limanlar Rus mallarına kapatılmalıdır.

15.50 | Johnson: Ukrayna’nın yakın zamanda NATO’ya katılma olasılığı yok

Ülkesinin Rus petrolüne olan bağımlılığını azaltmak için Körfez monarşileriyle anlaşmaya çalışan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Abu Dabi’de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın yakın zamanda NATO'ya katılma olasılığının bulunmadığını söyledi.

14.00 | Çavuşoğlu, Moskova’da Lavrov ile bir araya geldi

Moskova’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz" dedi.

13.45 | Rusya'dan 'İsveç formülü'ne yeşil ışık

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'da İsveç ve Avusturya gibi tarafsız devlet oluşturulması fikri için “Bunun bir uzlaşma seçeneği olacağına inanıyoruz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün yaptığı açıklamada NATO üyesi olmayacaklarını kabul etmeleri gerektiğini dile getirmişti.

11.47 | Lavrov: Ukrayna ile bazı formüller üzerinde uzlaşmaya yakınız

Yürütülen müzakerelere ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ukrayna ile bazı formüller üzerinde anlaşmaya yakınız” dedi. “Mevcut kriz önemli bir an. Dünya düzenini belirleyecek” ifadelerini kullanan Lavrov uzlaşma konusunda umut olduğunu söyledi.

11.40 Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin Rusya’ya karşı ‘birkaç operasyonel alanda’ karşı saldırı düzenlediğini belirtti.

11.00 | Canlı yayında savaşı protesto eden gazeteci serbest bırakıldı

Rusya’da Kanal 1’in haber programı sırasında stüdyoya girerek savaşı protesto eden editör Marina Ovsyannikova mahkeme tarafından para cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakıldı. Moskova'nın Ostankino Bölge Mahkemesi, Ovsyannikova'yı 30 bin ruble (4 bin lira) para cezasına çarptırdı. Ovsyannikova, mahkemede kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, "Rusya'nın bir suç işlediğini düşünmeye devam ediyorum" dedi.

10.25 | Ukrayna: 13.800 Rus askeri öldü

Ukrayna ordusu, “Rusya’nın işgal harekatı başlatmasından bu yana 13.800 Rus askeri öldü” açıklamasında bulundu. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rusya’ya ait 430 tank, 1375 zırhlı savaş aracı, 190 topçu sistemi ve 108 helikopter de imha edildi.

10.10 | Kiev’de art arda patlama sesleri

Bu sabah saatlerinde Kiev’de art arda patlama sesleri duyuldu. Acil servis yetkilileri, Shevchenko semtindeki 12 katlı bir apartmanın, sabah 06.00 sularında vurulduğunu, yandaki 9 katlı bir binanın da hasar gördüğünü söyledi. İki kişinin yaralandığı ve 35 kişinin binadan tahliye edildiği belirtildi

Kiev’de dün akşam 20.00’de başlayan sokağa çıkma yasağı, yarın sabaha kadar sürecek.

10.00 Ukrayna'da devlet acil servisleri, ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov da bir gecede iki kişinin öldüğünü ve iki konut binasının yıkıldığını açıkladı.

06:12 | Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları Kiev’e vardı

Salı günü Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev’e gitti.

Siyasetçiler, Ukrayna’ya destek olmak için Polonya’dan Kiev’e zorlu ve riskli bir tren yolculuğu gerçekleştirdi.

Yaptıkları açıklamalarda Ukrayna’nın yalnız olmadığını ve ülkenin direnişine destek verdiklerini belirttiler.

Liderlerin toplantısı sırasında Kiev’de gerçekleşen patlama sesleri duyuldu.

Bu ziyaret, geçen ay Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Ukrayna’ya gerçekleşen ilk yabancı lider ziyareti oldu.

05:56 | Zelenski: Rusya ile görüşmeler gerçekçi bir yapıya büründü, ancak hala zamana ihtiyaç var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak hala zamana ihtiyaç duyulduğunu’ aktardı.

Zelenskiy, Rusya’ya karşı zaferin gerçekleşmesi için bütün Ukrayna vatandaşlarının büyük bir çaba göstermesi gerektiğini, müzakereleri gerçekleştiren ekibin de şu an Zoom’dan toplantılar düzenlediğini belirtti.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik NATO’ya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Luhansk ve Kırım’ım bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor.

İki taraf arasındaki görüşmeler Çarşamba günü devam edecek.

00:42 | BM: 3 milyondan fazla kişi Ukrayna'yı terk etti

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana ülkeyi 3 milyon 381 kişinin terk ettiğini açıkladı.

Bu kişilerin 1,8 milyonu Polonya'ya kaçarken oradan da 300 bin kişi Batı Avrupa ülkelerine geçiş yaptı.

BM, Ukrayna'da bugüne kadar 691 sivilin öldüğünü, 1.143 sivilin de yaralandığını teyit ettiklerini duyurdu.

Ukraynalı yetkililere göre Salı günü de Ukrayna'da bombardıman altındaki şehirlerden açılan insani koridorlar aracıığıyla 29 bin kişi tahliye edildi.

Mariupol'den son bir günde 20 bin kişi yaklaşık 4 bin özel araçla ayrıldı. Şehir yönetiminden yetkililer Rus güçlerinin sivillerin otobüslerle şehirden çıkışını engellediğini iddia etti.

Sumi'den de Kızılhaç aracılığıyla 100 otobüsle binlerce sivil tahliye edildi

00.05| Zelenski, Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanlarını Kiev'de kabul etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinde temaslarda bulunan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'yı kabul etti.

Zelenski, Rus ordusunun saldırıları altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelen konuk başbakanlara, savaş hakkında detaylı bilgi verdi. Toplantıya Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da katıldı.