Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 20. gün.

Taraflar arasındaki 4. tur müzakerelere teknik bir ara verildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yaptığı açıklamada, toplantıda her iki tarafın da görüşlerini ifade ettiğini belirterek heyetler arasındaki anlaşmazlıkların siyasi sistemlerin farklı olmasından kaynaklandığını söyledi. Alt grupların ek çalışma yapması için müzakerelere teknik bir ara verildiğini kaydeden Podolyak, “Müzakereler devam ediyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol şehrindeki çatışmalara ve sivillerin tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mizintsev, Rus Silahlı Kuvvetlerinin ayrılıkçı güçler ile birlikte Ukrayna güçlerinin Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerine konuşlandırdığı tüm atış noktalarını tamamen imha ettiğini belirterek, "Şehrin ablukasını kaldırmaya yönelik başarılı operasyon bugün saat 15.00’den itibaren sivillerin çıkışı için insani koridorların açılması ve uzun süredir neo-Naziler tarafından rehin tutulan nüfusun toplu tahliyesinin başlatılmasını mümkün kıldı.” ifadelerini kullandı.

CANLI ANLATIM

14.30 İspanya, Rus milyardere ait yata el koydu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın iş birliğinde bulunduğu Rus oligarklardan biri olan ve bir kamu silah şirketinin başkanlığını yapan Sergey Chemezov'a ait olduğu belirtilen "Valerie" adlı 85 metrelik yata, Barselona Limanı'nda el konulduğu açıklandı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu yatın "Rus oligarkların önde gelen isimlerinden birine ait olduğunu ve değerinin 140 milyon avroyu bulduğunu" söyledi.

14.25 Rus basını: Çavuşoğlu yarın Lavrov ile görüşmek için Moskova’ya gidecek

RİA Novosti haber ajansının aktardığına göre diplomatik bir kaynak gazetecilere açıklamasında, “Türk Dışişleri Bakanı’nın yarın Moskova’ya ziyareti ve Lavrov ile görüşmesi planlanıyor” dedi. Görüşmenin gündeminde Ukrayna’daki gelişmelerin olması bekleniyor.

12.52 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Mariupol’den vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda şartlar gelişiyor. Bölgede 100'den fazla vatandaşımız var. Çalışmalarımız sürüyor, sıkıntı yok. Bu vatandaşlarımızın tahliyesi ve diğer sivillerin çıkışı konusunda her iki tarafın yardımını istedik.

12.45 Kremlin’den müzakere açıklaması

“Bir şey söylemek için erken ama görüşmeler olumlu ilerliyor.”

12.15 Kiev'de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı

Kiev Belediye Başkanı Klitschko, kentte bu akşamdan itibaren başlayacak 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı bu akşam (15 Mart) 20.00'de başlayıp perşembe (17 Mart) sabahı 07.00'ye kadar sürecek.

11.35 Ukrayna: Savaş mayıs ayında bitebilir

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rusya’nın savaşmak için kaynaklarının tükeneceğini iddia ederek, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş, mayıs ayında bitebilir. Hatta bu tarih daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç tarihten bahsediyorum. İki ülke arasında barış sağlanmalı” dedi.

Arestovich, ayrıca iki ülke arasında barış sağlansa dahi küçük çaplı çatışmaların 1 yıl boyunca devam edebileceğini belirtti.

11.10 Bayer’den Rusya ve Belarus kararı

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya ve Belarus'ta "temel sağlık ve tarım ürünleri hariç" tüm faaliyetleri durdurdu. Bayer, konsolide satışlarının yaklaşık yüzde 2'sini Rusya'da gerçekleştiriyor. Rusya'da Bayer'in satışlarının büyük bölümü ilaçlar ve reçetesiz satılan sağlık ürünlerinden oluşuyor.

10.50 Üç başbakan Kiev'e gidiyor

Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidiyor. Çekya Başbakanı Petr Fiala, iki mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği'ni temsilen Kiev'i ziyaret edeceklerini açıkladı.

Üç ülkenin başbakanı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek.

Söz konusu ziyaret, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Kiev'e yapılan en üst düzey seyahat anlamına geliyor.

10.30 Herson tamamen Rusların kontrolüne girdi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenov, Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinin tüm topraklarının tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

10.00 Rusya’da canlı yayında savaş protestosu

Rusya devlet haber kanalı 1. Kanal’ın (Pervıy Kanal) editörlerinden Marina Ovsyannikova, canlı yayında savaşı protesto etti. Marina Ovsyannikova, haber bülteni sırasında elinde “Savaşa hayır” yazılı bir dövizle stüdyoya girerek “Savaşı durdurun” diye bağırdı. Editörün elinde tuttuğu yarısı İngilizce yarısı Rusça yazılmış ve altında “Savaşa karşı Ruslar” imzasının yer aldığı dövizde, “Savaşa hayır. Propagandaya inanmayın. Burada size yalan söylüyor” ifadeleri yer aldı. Kanal ise Ovsyannikova ekrana girdikten kısa bir süre sonra görüntüyü değiştirdi.

06:00 Rusya geçici olarak bazı ülkelere tahıl ihracatını durdurdu

Rusya eski Sovyet ülkelerine tahıl ihracatını ve şeker ihracatının bir kısmını durdurduğunu açıkladı.

Ancak halihazırdaki kota sistemi dahilinde özel ihracat lisansının tacirlere dağıtılmaya devam edileceği belirtildi.

Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı; Rusya'nın en büyük alıcıları ise Mısır ve Türkiye.

Avrupa Birliği ve Ukrayna ise bu alandaki en büyük rakipleri.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine göre Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan geliyor.

05.15 Zelenski'den Rus askerlerine 'teslim olun' çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerine seslenerek, "savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma" çağrısında bulundu.

Konuşmasını Rusça yapan Zelenski, "Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla" dedi.

03:49 Rusya’daki yeni yasayla yabancı uçaklara el konulması planlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı uçak kiralama şirketlerine ait jetlerin bu şirketlere geri dönmesini zorlaştıran yeni bir yasa tasarısı çıkardı.

Bu yeni yasayla beraber Rusya’da kayıtlı olan yabancı jetlerin ülke içinde kullanıma açılması bekleniyor.

Putin’in bu adımı Batı’nın devreye koyduğu yaptırımlara karşı bir adım.

Rusya havayolları, yabancı şirketlere ait 515 jeti kiralamış durumda; bu jetlerin ederi 10 milyar dolar.

Yaptırımlar devreye girmeden önce yabancı şirketlerin jetleri geri alması için 28 Mart’a kadar vakitleri var.

00.30 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebinin olmadığını açıkladı.

00.10 FOX News muhabiri yaralandı

FOX News haber kanalı kendi yayınında, savaş muhabiri Benjamin Hall'un Ukrayna'da tehlikeli bir bölgede haber yaparken yara aldığını duyurdu.

İngiliz asıllı Hall'un yaralandığı sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'ın dış bölgesinde güvenlik açısından riskli bir alanda görev yaptığı belirtildi.

FOX News sunucusu, "İletmekten nefret ettiğimiz haberler." ifadesiyle çalışanlarının vurulduğu bilgisini seyircilerine aktarırken henüz konuyla ilgili çok az detaya sahip olduklarını söyledi.

00.00 Dünya Bankası, Ukrayna'da temel sosyal hizmetleri desteklemek amacıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık ek finansman sağlanacağını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, bu finansmanın Dünya Bankasının geçen hafta onayladığı 723 milyon dolarlık finansmana ilave olduğu belirtildi.