Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 26. güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin 21 Mart Pazartesi günü çevrim içi devam edeceğini bildirdi.

Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler ile ilgili yaptığı açıklamada, müzakerelerin bugün çevrim içi devam edeceğini belirterek, "Bundan önce çalışma alt gruplarında son derece yoğun bir çalışma vardı." dedi.

Öte yandan gece saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de çok sayıda patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'in Podilskyi semtinde patlama seslerinin duyulduğunu belirtti.

Mevcut bilgilere göre, patlamaların bir alışveriş merkezi ve bazı apartmanlarda gerçekleştiğini kaydeden Kliçko, "Kurtarma ekipleri, sağlık görevlileri ve polis olay yerinde." dedi.

Kliçko, patlamalar sonucu dört kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

CANLI ANLATIM

CANLI ANLATIM

12.35 Kremlin: Görüşmelerdeki ilerleme istenilen seviyede değil

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerindeki ilerlemenin, ‘istenilen seviyede olmadığını’ söyledi. Peskov, konuyla ilgili bir soruya, “Görüşmelerdeki ilerleme isteyeceğimiz seviyede ya da durumun Ukrayna tarafı için gerektirdiği seviyede değil. Devlet başkanlarının karara bağlayabileceği bir şey yok, onlar tarafından karara bağlanabilecek bir anlaşma ortada yok” ifadeleriyle yanıt verdi.

10.00 Ukrayna’da Sumi Belediye Başkanı Dimitro Zhyvytskyiy, bir kimya fabrikasından amonyak sızıntısı yaşandığını, sızıntının 2.5 kilometre yarıçapta bölgeyi etkilediğini söyledi.

Telegram üzerinden bölgede yaşananlara sığınmaları için çağrıda bulunan belediye başkanı “Amonyak havadan da hafiftir bu nedenle sığınaklar, bodrumlar ve alt katlar korunmak için kullanılmalı” dedi

Amonyak, yüksek konsantrasyonlu olduğu durumlarda ölüme sebep olabiliyor.

07.10 Ukrayna, Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda 6 kişinin öldüğünü duyurdu

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun bu gece başkent Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri Kiev şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Kiev'in Podilskyi semtindeki alışveriş merkezine gerçekleştirilen saldırının ardından olay yerinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, "6 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Bilgiler netleşiyor" ifadesi yer aldı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'in Podilskyi semtinde patlama seslerinin duyulduğunu duyurmuştu.

05.00 Ukrayna, Rusya'nın koyduğu "saat 05.00 sınırını" kabul etmeyerek Mariupol kentini Rus güçlerine teslim etmeyi reddetti.

04.30 Rusya işgal altındaki Mariupol'den insani geçiş koridoru açılmasını önerdi

Rusya Savunma Bakanlığı, pazartesi sabahı Mariupol'den doğu ve batı yönlerine iki insani koridor açılmasını teklif etti.

General Mikhail Mizintsev imzalı açıklamada, Moskova saatiyle 10.00'da insani koridor açılabileceği; öncelikle Ukrayna ordusu askerlerinin ve "yabancı paralı askerlerin" şehirden çıkabileceği belirtildi.

12.00'den itibaren de yolların mayınlardan arındırılabileceği ve gıda, ilaç ve diğer insani ihtiyaçları taşıyacak konvoyların şehre girebileceği açıklamada yer aldı.

Öneriye Kiev'in yerel saatle 5'e kadar yanıt vermesi talep edildi.

Daha önce Mariupol dahil birçok şehirden insani kordiro açılması girişimleri, bombardımanın yeniden başlaması üzerine yarıda kalmıştı.

Ukrayna Pazar günü 7.295 kişiyi tahliye etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, farklı şehirlerde planlanan yedi insani koridordan dördünün çalıştığını; bu 7 bini aşkın kişiden 3.985'inin Mariupol'den çıkarıldığını söyledi.

Pazartesi günü de Mariupol'e çıkmak isteyenler için 50 otobüs daha gönderileceğini açıkladı.

04.56 Ukrayna, gelecek hafta uygulamaya konulacak yeni yaptırımları bekliyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesine saldıran Rusya Federasyonu'na gelecek hafta uygulamaya konulacak yeni Batı yaptırımları beklediklerini söyledi.

Kuleba Facebook hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya'ya uygulanması gereken yeni yaptırımlar konusunda Batı ülkelerindeki meslektaşlarıyla yoğun görüşmeler yaptığını duyurdu.

Konuşmasında, "Yeni yaptırımlara ihtiyacımız var ve bunlar yakında, gelecek hafta olacak. Şimdi tam olarak Ukrayna'ya göre önemli olan konuları zorlamak istiyoruz." ifadesini kullanan Kuleba, öte yandan Rusya pazarını henüz bırakmayan uluslararası şirketlere de Rusya'dan "ayrılın" çağrısı yaptı.

03.16 Zelenski, er ya da geç diyalog için Putin ile bir araya geleceğini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs'te bile düzenlenebileceğini belirtti.

Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya'nın ülkesine saldırmasının 25. gününü değerlendirerek, "Rus ordusu 25 gündür icat ettiği Ukrayna Nazilerini arıyor ama bulamıyor." dedi.

Rus askerlerinin Ukrayna'da savaş suçları işlediğini kaydeden Zelenskiy, "En önemlisi Rus askerleri bir türlü eve dönüş yolunu bulamıyorlar ve askerlerimiz onların Allah'ın huzuruna çıkmalarına yardım ediyor." şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rus ordusunun 20 Mart'ta Mariupol'da düzenlediği hava saldırısı sonucu çok sayıda kişinin sığındığı okul binasının yıkıldığı bilgisini paylaşarak, "Henüz kaç kişinin hayatta olduğunu bilmiyoruz ama bombayı atan pilotun mutlaka bulunup sivilleri öldüren diğer pilotlar gibi cezalandırılacağına eminim." ifadesini kullandı.

İsrail Parlamentosu özel oturumuna 20 Mart'ta video konferans yöntemiyle bağlanarak milletvekillerine hitap ettiğini hatırlatan Zelenskiy, İsrail halkından bekledikleri desteği alabileceklerini kaydetti.

Zelenskiy, barışın sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurmanın gerekliliğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail Başbakanı (Naftali Bennett) bize Rusya ile diyalog çağrısında bulunuyor ve onun için minnettarım. Bu (çağrı), er ya da geç Putin'le gerçekleşecek bir diyalogla ilgilidir ve Kudüs'te bir toplantının yapılması bile mümkün. Eğer bu mümkün olursa barışın sağlanması için doğru bir karar olur."

Rusya'da "Nazizm"le suçlanan bir Ukrayna Devlet Başkanı olarak İsrail Parlamentosu'na hitap ettiğini hatırlatan Zelenskiy, "Sadece bu gerçek bile Moskova'da bir şeylerin yanlış olduğunu kanıtlıyor." dedi.

Zelenskiy, 20 Mart'ta dört insani koridorun açıldığı ve aralarında 4 bini Mariupol'den toplam 7 bin 295 kişinin tahliye edildiğini belirterek, tahliye operasyonlarının süreceğini bildirdi.

01.28 Kiev Belediye Başkanı Kliçko, başkentte patlamalar olduğunu duyurdu

Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de çok sayıda patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'in Podilskyi semtinde patlama seslerinin duyulduğunu belirtti.

Mevcut bilgilere göre, patlamaların bir alışveriş merkezi ve bazı apartmanlarda gerçekleştiğini kaydeden Kliçko, "Kurtarma ekipleri, sağlık görevlileri ve polis olay yerinde." dedi.

Kliçko, patlamalar sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.