Firma, Mariupol şehrinin yıkımı sırasında Ukraynalı askerlerin ve sivillerin son sığınağı haline gelen Azovstal fabrikasının sahibi. CEO Yuriy Ryzhenkov, çeliğin Rusya'ya transfer edildiğini ve satıldığını, bunların bir kısmının Birleşik Krallık'taki müşterilerin olduğunu söyledi.

'AVRUPALILARDAN ÇALMAK'

Metinvest'in merkezi, neredeyse üç ay süren amansız saldırının ardından Mayıs ayında Rusya'ya düşen ticaret ve üretim merkezi Mariupol'da bulunuyor. Ryzhenkov, kardeş tesisi Ilyich ile birlikte Ukrayna'nın tüm çelik üretiminin yüzde 40'ını oluşturan Azovstal tesisine yapılan saldırıda 300 çalışanın ve 200 çalışanın akrabasının öldüğünü söyledi.

Bazıları İngiltere’den olmak üzere Avrupalı müşteriler tarafından binlerce ton çelik için ödemeler yapılmıştı. Kamu kaynaklarının ve şirketin kendi muhbirlerinin, çeliğin Rusya'ya transfer edildiğini ve iç pazarlarda veya Afrika ve Asya'daki ülkelere satıldığını bildirdiğini söyledi.

Ryzhenkov, "Yaptıkları şey temelde yağmalamak. Sadece bizim ürünlerimizi çalmıyorlar, aynı zamanda bu ürünlerin bir kısmı zaten Avrupalı müşterilere ait. Yani temelde, sadece bizden çalmıyorlar, Avrupalılardan da" dedi ve şirketin hırsızlığı mümkün olduğunca belgelediğini ve gelecekte yasal işlem başlatmaya hazırlandığını söyledi. (BBC)